Jos Lansink volgt Rob Ehrens op als bondscoach

Jos Lansink © ANP
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft in Jos Lansink een opvolger gevonden voor Rob Ehrens als bondscoach van de springruiters.
Ehrens zijn contract werd afgelopen november na 16 jaar niet verlengd.

Zeven Olympische Spelen

Jos Lansink is 60 jaar en nam zeven keer deel aan de Olympische Spelen. Van 1988 tot en met 2012 was hij er onafgebroken bij. Op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona won Lansink de gouden medaille voor Nederland in de landenwedstrijd. Omdat een nieuwe regel voorschreef dat zowel het paard als de ruiter van dezelfde nationaliteit moeten zijn, nam Lansink de Belgische nationaliteit. Onder die vlag deed hij in 2004, 2008 en 2012 mee aan de Spelen. In 2018 reed Lansink zijn laatste internationale wedstrijd.
"Ik kijk er enorm naar uit om met de Nederlandse ruiters en betrokkenen te mogen samenwerken. Nederland heeft zeer goede ruiters en ik vind het geweldig om dit voor de Nederlandse paardensport te kunnen gaan doen", zegt Lansink in een eerste reactie op zijn aanstelling.

Ehrens

Rob Ehrens kreeg vier weken geleden het nieuws dat te horen dat de KNHS niet meer met de Weertenaar verder wilde als bondscoach. Ehrens gaf 16 jaar leiding aan de Nederlandse springruiters. In 2012 wist hij zowel met het team, als met Gerco Schröder, een zilveren medailles te veroveren op de Olympische Spelen van Londen. Ehrens, die de langstzittende bondscoach in de geschiedenis is geweest, liet in november al weten teleurgesteld te zijn geweest over het besluit. "Ik had het liever eerder geweten en was graag nog doorgegaan."