MVV-directeur: WK Qatar ideale proef nieuwe voetbalkalender

Ronny van Geneugden © George Deswijzen
Voetbalclubs moeten experimenteren met een nieuwe voetbalkalender nu het WK in Qatar in de wintermaanden wordt gespeeld en het coronavirus mogelijk nog een tijd invloed zal hebben op het voetbal.
Die suggestie doet Ronny van Geneugden, technisch directeur van MVV Maastricht, in het voetbaldiner van L1 Radio.

November

Komend jaar wordt het WK voetbal pas in november en december gespeeld in verband met de warme omstandigheden in het gastland, Qatar. Die datumwijziging heeft Van Geneugden aan het denken gezet. "Het WK wordt in november gespeeld. Je zou er aan kunnen denken om de competitie van april tot oktober te spelen, en dan een pauze in te lassen. Het is overmacht die hier bepalend is."

Coronavirus

Marco Bogers, algemeen directeur van VVV-Venlo ziet wel iets in het idee, ook met de gedachte dat deskundigen zeggen dat we moeten leren leven met het coronavirus. "Het is geen gekke gedachte om oude patronen te doorbreken. We zullen waarschijnlijk nog jaren moeten leven met het virus", zo reageert Bogers, die niet verwacht dat het er van komt. "Ik ben bang dat het een utopie is, met de internationale speelkalender en de transferperiodes. Maar het is ook tijd om 'out-of-the-box' te denken."

Sociale verbinding

Als er van april tot en met oktober wordt gespeeld is er meer kans op de aanwezigheid van publiek. De afgelopen twee jaar hebben namelijk bewezen dat het coronavirus met name toeslaat in de wintermaanden. "We zijn verplicht om alles te onderzoeken om de mensen weer naar het stadion te krijgen", zegt directeur Jordens Peters van Roda JC. "Het spelen zonder publiek is nu zo klinisch, dat doet iets met de spelers."
Ook Van Geneugden vindt het spelen zonder publiek waardeloos. "Voetbal verbindt mensen met elkaar. Binnen en buiten het veld. Het gaat ook om het sociale aspect: wat voetbal betekent voor de mensen. Dat wordt nu volledig vergeten", aldus de technisch directeur.

L1 Radio

Het voetbaldiner is op tweede kerstdag vanaf 16:00 uur te horen op L1 Radio. Deelnemers zijn Jordens Peters, algemeen directeur Roda JC Kerkrade, Marco Bogers, algemeen directeur van VVV-Venlo, Ivo Pfennings, algemeen directeur van Fortuna Sittard, en Ronny van Geneugden, technisch directeur MVV Maastricht.