Jaaroverzicht VVV-Venlo: Halve finale beker en degradatie

Giorgos Giakoumakis werd topscorer van de Eredivisie. © Orange Pictures
Bij VVV-Venlo zullen ze het jaar 2021 ongetwijfeld als 'veelbewogen' betitelen. De Venlonaren wisselden hoogte- en dieptepunten af.
Zo werd de halve finale van de KNVB Beker bereikt, was er een gedwongen trainerswissel en degradeerde de club na enkele stabiele jaren nu uit de Eredivisie. Dit is het jaar van VVV in vogelvlucht:

De Koning regeert

VVV begint het jaar nog in de Eredivisie en staat dan op de zestiende plaats. Op dat moment is de hoofdcoach Hans de Koning. Onder zijn leiding kent VVV een knallende start van het jaar. VVV is vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Hoogtepunt is de 4-1 zege tegen Vitesse met vier doelpunten van superspits Giorgos Giakoumakis. Hij scoort in 27 minuten zijn eerste drie doelpunten.

33 jaar

De derby tegen Fortuna gaat wel jammerlijk verloren: 2-3. Maar een historisch feit in de clubhistorie laat niet lang op zich wachten. Voor het eerst in 33 jaar haalt VVV de halve finale van het bekertoernooi door een zege op NEC, in een bijzondere wedstrijd die in Almelo gespeeld wordt. In de competitie draait het minder. De Venlonaren verliezen van FC Utrecht, AZ en Vitesse.
Giorgos Giakoumakis werd topscorer van de Eredivisie. © Orange Pictures

Maart en april

Dinsdag 2 maart 2021 stond in Venlo en omgeving met dikke stift in de agenda omcirkeld. VVV wilde voor de eerste keer de finale van de KNVB Beker bereiken. Dat moest gebeuren zonder fans in een uitwedstrijd bij Vitesse. VVV hield lang stand, maar verloor door twee late tegengoals bij de Arnhemmers. Het is het begin van een dramatische maand. Na nederlagen tegen Feyenoord, Sparta en Fortuna Sittard wordt op 16 maart trainer Hans de Koning ontslagen vanwege de slechte resultaten. Jos Luhukay, Venlonaar in hart en nieren, is zijn opvolger.

Zorgen

Onder Luhukay gaat het niet veel beter. Als april aanbreekt bevindt VVV zich in degradatiezorgen. Terwijl ploegen eromheen punten pakken, blijft VVV verliezen. Ook in deze maand worden alle competitiewedstrijden verloren. Door een overwinning van FC Emmen sluit VVV de maand af als nummer 17, wat rechtstreekse degradatie zou betekenen.

Mei

De maand mei begint voor VVV met een 4-0 nederlaag tegen Heracles. In de degradatiekraker tegen RKC maakt VVV een einde aan een reeks van 12 competitienederlagen op rij, al is het niet blij met het resultaat tegen RKC Waalwijk. Het geeft in de slotfase een voorsprong weg. Vijf dagen later degradeert VVV na een 3-1 nederlaag bij Ajax. Een 0-4 thuisnederlaag tegen FC Emmen is de trieste afsluiting van een inktzwarte tweede seizoenshelft. Opvallend: VVV heeft met Giorgios Giakoumakis wel de topscorer van de Eredivisie in huis met 26 doelpunten.
VVV treurt na de degradatie uit de Eredivisie © Orange Pictures

Door

VVV besluit door te gaan met Jos Luhukay, maar spreekt geen harde doelstelling uit voor het begin van het seizoen. Wel hoopt het Giorgios Giakoumakis te verkopen, om extra geld te hebben om nieuwe spelers binnen te halen. Daarnaast wil VVV investeren in de eigen jeugd om met een combinatie van ervaring en jeugd weer de weg in te slaan, terug richting de Eredivisie.

Giakoumakis naar Schotland

De formatie van Luhukay kent een wisselende start van het seizoen. In de openingswedstrijd tegen NAC wordt een 2-1 zege in de laatste minuut uit hand gegeven. Verder wint VVV van Almere, maar gaat het onderuit tegen TOP Oss en Jong AZ. Celtic neemt op de rand van de transferdeadline Giakoumakis over van de Venlonaren. De Schotse topclub betaalt ongeveer 2,5 miljoen euro aan VVV.

In extremis

In september lijkt VVV de weg omhoog te vinden in de Keuken Kampioen Divisie. Er wordt gewonnen van FC Dordrecht, FC Den Bosch en Helmond Sport. Die laatste twee teams worden verslagen door doelpunten in de 90ste minuut. Alleen Volendam is te sterk voor de ploeg van Luhukay. De resultaten bieden perspectief voor de rest van het seizoen.
VVV viert een doelpunt in derby tegen MVV © Frank Kerbusch - PubliciteitVisie

Verval

In oktober komt VVV in verval terecht. Alleen de derby tegen MVV Maastricht wordt gewonnen, maar verder gaan alle andere wedstrijden in de herfstmaand verloren. VVV zakt in vier weken van plek 8 naar plaats 13. Verzachtende omstandigheid is wel dat de Venlonaren tegen meerdere topploegen speelt in die maand. VVV blijft begin november verliezen. Tegen ADO lijdt de ploeg van Luhukay de zesde nederlaag op rij. Tegen FC Eindhoven wordt er weer eens gewonnen: 2-0. De derby tegen Roda JC in Kerkrade eindigt, zonder de aanwezigheid van publiek, doelpuntloos gelijk.

December

VVV lijkt in december de goede reeks door te zetten met een overwinning bij Telstar. Maar na nederlagen tegen Jong FC Utrecht en TOP Oss sluit VVV met een slecht gevoel het jaar af. Niet in de laatste plaats omdat enkele spelers kritiek zouden hebben op de manier van coachen van Jos Luhukay. Toch heeft VVV met een twaalfde plek voldoende zicht op een nacompetitieplek.