Bijna 5 miljoen kijkers voor kampioensrace Max Verstappen

Afbeelding ter illustratie © Red Bull Content Pool
Bijna 5 miljoen Nederlanders hebben zondagmiddag naar de F1-race in Abu Dhabi gekeken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Max Verstappen werd als eerste Nederlander ooit wereldkampioen Formule 1.
Op Ziggo Sport Select keken 2,54 miljoen mensen naar de wedstrijd, op Ziggo Sport schakelden nog eens 2,37 miljoen mensen in.

Eerste plaats

Volgens Ziggo keken er ook nog 416.000 mensen op hun smartphone of tablet naar de wedstrijd. Met die laatste cijfers opgeteld komt het totaal aantal kijkers op 5,3 miljoen. De race staat op de eerste plaats van de best bekeken programma's van de zondag.

Absolute piek

Het moment dat Verstappen daadwerkelijk de winst in de wacht sleepte, werd door ruim 6 miljoen Nederlanders bekeken. Dit moment vormde met afstand de piek in het aantal kijkers tijdens de race zondagmiddag. Het aantal kijkers groeide naarmate de climax van de rit dichterbij kwam, laat de SKO desgevraagd weten.
De race in Abu Dhabi was de best bekeken Formule 1-uitzending in de Nederlandse kijkgeschiedenis. Dit record was eerder voor de F1-race in Zandvoort, in september dit jaar. Daar keken toen 3 miljoen mensen naar.

Best bekeken

Maar in de toplijst met best bekeken programma's ooit staat de race van Verstappen niet. Zo trok bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival afgelopen jaar al meer kijkers: daar bleven 5,4 miljoen Nederlanders voor thuis.
De best bekeken uitzending sinds SKO begon met meten, blijft de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië in 2014. Negen miljoen mensen zagen toen thuis hoe Oranje de halve finale verloor. Naar schatting keken er toen ook nog 3 miljoen mensen buitenshuis, al worden die cijfers nooit officieel naar buiten gebracht.

Verkeerde wissel Kramer

Als voetbal buiten beschouwing wordt gelaten, is de kampioensrace van Max Verstappen de op één na best bekeken sportuitzending ooit. Alleen de 10 kilometer schaatsen op de Olympische Winterspelen in Vancouver trok in februari 2010 met ruim 5,2 miljoen meer kijkers, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Tijdens die 10 kilometer liep Sven Kramer een haast zekere gouden medaille mis nadat hij verkeerd had gewisseld op aanwijzing van zijn coach Gerard Kemkers. Bob de Jong won daardoor een bronzen medaille.
Na de F1-race in Abu Dhabi was het Journaal van 20.00 uur het best bekeken programma van de zondag, met bijna 3 miljoen kijkers.