Verstappen blij na poleposition: 'Deze had ik niet verwacht'

Afbeelding ter illustratie © Red Bull Content Pool
Max Verstappen is dolblij met de eerste startpositie in de Grand Prix van Abu Dhabi. De Limburger reed met afstand de snelste ronde in de kwalificatie en begint zondag vóór concurrent Lewis Hamilton aan de beslissende race om de wereldtitel.
"Yes, wow deze had ik niet verwacht", riep Verstappen kort na de finish op de boordradio.

Geweldig

Verstappen sprak direct na afloop over een 'geweldig gevoel'. "We hebben de auto goed klaargekregen voor de kwalificatie. We hadden nog wat werk te doen na de vrije trainingen." Verstappen was in de eerste vrije training de snelste, maar in de tweede en derde vrije training was Hamilton de snelste. "Ik ben ongelofelijk blij, het is niet makkelijk om pole te pakken met hun vorm", zei Verstappen verwijzend naar Mercedes zonder de naam van het concurrerende team te noemen.

Softbanden

Verstappen en Sergio Pérez reden in de tweede kwalificatiesessie hun snelste tijd op de softband. Dat betekent dat de Red Bull-coureurs zondag op de softband starten, terwijl de Mercedessen van Hamilton en Valtteri Bottas op de mediumband starten. "Ik voelde me goed op beide banden", zei Verstappen daarover. "Het zou in de avond iets makkelijker moeten zijn voor de softbanden, maar we gaan vanuit de start proberen het beste te doen." De Limburger gaf na afloop toe het oorspronkelijke plan was om op de mediumband te starten, maar door een remfout hij van banden moest wisselen.

Stress

De Limburger zei geen last te hebben gehad van stress, ondanks dat de strijd om de wereldtitel dit weekend wordt beslist. "Ik was heel relaxed bij de kwalificatie. Ik weet dat mijn team mij de beste auto geeft, dat doen ze al het hele jaar."

Teamwork

Bij Ziggo Sport sprak Verstappen nog over de hulp die hij kreeg van teamgenoot Pérez. De Mexicaan gaf een 'zetje' aan Verstappen. "Dat kwam heel goed uit. We hebben er voor de kwalificatie al met elkaar over gesproken. Het team was er wat nerveus over en vroeg of we het niet wilden oefenen. Maar we wilden het één keer proberen tijdens de kwalificatie."

Antwoorden

Lewis Hamilton sprak na afloop lovende woorden over Verstappen. "Max heeft een geweldige ronde gereden. We konden niet antwoorden op die ronde." De Brit zegt dat hij ook niet beter kon. "In mijn eerste ronde ging het een beetje mis in bocht vijf, maar mijn laatste ronde was perfect. Ik kon zijn tijd niet verbeteren." Ondanks zijn tweede positie heeft Hamilton nog wel een goed gevoel over zondag. "Ik start nog steeds op de eerste rij. Ik kan hier in ieder geval zien waar hij is", zei de Brit grappend.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de Grand Prix van Abu Dhabi: