Verstappen start op pole in cruciale race om wereldtitel

Afbeelding ter illustratie © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft met een verbluffende ronde zijn rivaal Lewis Hamilton het nakijken gegeven in de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Red Bull-coureur begint daardoor zondag op poleposition.
Hamilton start als tweede, Lando Norris (McLaren) klokte tot veler verrassing de derde tijd. De adjudanten Perez (vierde) en Bottas (zesde) bleven achter. Verstappen en Hamilton maken zondag uit wie wereldkampioen wordt.

Gat

In het slot van de kwalificatie sloeg Verstappen een gat door zijn ronde liefst een halve seconde sneller af te leggen dan Hamilton, maar de titelkandidaten wisten dat er nog één run te gaan was waarin de beslissing voor de startopstelling zou vallen. Maar Hamilton haalde het ook bij zijn tweede poging duidelijk niet en Verstappen ging met de beste startplek aan de haal.

Andere band

Verstappen koos tijdens de kwalificatie ervoor om in Q2 op de softband zijn snelste rondetijd te rijden, wat betekent dat hij ook op die (snelste) band aan de race op zondag begint. Dit in tegenstelling tot Hamilton, die de race op de mediumcompound start. De verrassende keuze van Verstappen leek mede te worden ingegeven door het feit dat hij één van zijn mediumbanden bij een remfout beschadigde.

Gevolgen

Dat de titelkandidaten op een verschillende bandencompound starten is een interessante factor voor de race. In de vorige grand prix leek bij de verschillende startmomenten een snellere compound ook garant te staan voor een snellere start. Dat zou dus in het voordeel moeten zijn van Verstappen. Wel zal de Limburger in de loop van de race eerder zijn banden moeten wisselen dan Hamilton.

Scenario's

Verstappen en Hamilton beginnen met exact evenveel punten aan de allerlaatste race van het seizoen. De coureur met het beste resultaat in Abu Dhabi kroont zich dus tot wereldkampioen. Wanneer zowel Verstappen als Hamilton geen punt pakt, is Verstappen de nieuwe kampioen aangezien hij in dat geval een race meer gewonnen heeft dan zijn Britse rivaal.

Live

De GP van Abu Dhabi begint zondag om 14:00 uur Nederlandse tijd. De allesbeslissende race is rechtstreeks te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg. Zondagavond (19:00 uur) blikt Pitlane op L1 TV terug op de ontknoping van de titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de GP van Abu Dhabi in L1's autosportprogramma Pitlane: