Formule 1-titelstrijd bereikt climax: dit zijn de scenario's

Max Verstappen en Lewis Hamilton in gevecht tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië © Red Bull Content Pool
De spanning loopt op, de laatste weddenschappen worden afgesloten en de oranjekoorts stijgt. De Formule 1 bereikt zondagmiddag de climax van een seizoen dat hoe dan ook de geschiedenisboeken in zal gaan. WK-concurrenten Max Verstappen en Lewis Hamilton gaan namelijk met een gelijk aantal van 369,5 punten de laatste race in.
Ondanks dat ze gelijk staan zijn er toch meerdere scenario's mogelijk waardoor de strijd om de wereldtitel beslist zal worden.

Race uitslag

Het eenvoudigste scenario is als de ene coureur voor de ander finisht tijdens de wedstrijd. Mocht Max Verstappen voor Lewis Hamilton over de finishstreep komen, is hij de nieuwe wereldkampioen, ook als beide coureurs buiten de top tien finishen. Dan is Verstappen namelijk in het voordeel doordat hij meer raceoverwinningen achter zijn naam heeft staan. De Limburger won tot nu toe negen races, Hamilton stond acht keer op het hoogste plekje van het podium.

Top tien

Hamilton kan wereldkampioen worden als hij voor Verstappen eindigt en in de top tien finisht. Dan haalt hij meer punten dan Verstappen en passeert hij de Limburger in het WK-klassement. Mocht Hamilton voor Verstappen eindigen, maar buiten de top tien finishen, gaat de wereldtitel alsnog naar Verstappen. Dan scoren ze beiden geen punten en is Verstappen weer in het voordeel door de gewonnen races.

Negende

Toch is er een scenario mogelijk waarin Hamilton voor Verstappen eindigt in de top tien, maar geen wereldkampioen wordt. Mocht de Brit als negende eindigen en Verstappen als tiende finishen, maar wel de snelste ronde rijden, eindigen ze weer gelijk en is Verstappen de wereldkampioen.

Crash

Dan is er nog de optie dat ze beiden niet finishen door een crash. Een scenario dat de afgelopen dagen vaak genoeg is genoemd als mogelijke optie. In de geschiedenis van de Formule 1 is het vaker gebeurd dat concurrenten, al dan niet bewust, in botsing kwamen waardoor ze beiden de finish niet bereikten. Mochten Verstappen en Hamilton allebei niet de finish bereiken, is Verstappen wereldkampioen.
Alleen is dan de vraag of een van de coureurs schuld heeft aan de botsing. Wedstrijdleider Michael Masi waarschuwde donderdag de coureurs voor onsportief rijgedrag en wees ze op enkele punten uit het regelement, daarin staat dat coureurs een schorsing kunnen krijgen of puntenverlies riskeren.

Problemen

Het laatste scenario is dat een van de auto's uitvalt door problemen aan de bolide. Als Hamilton uitvalt, is Verstappen zeker van de wereldtitel. Mocht Verstappen uitvallen door problemen, moet hij hopen dat Hamilton niet in de top tien finisht.

Constructeurs

Naast de strijd om de wereldtitel bij de coureurs is er ook de strijd om de wereldtitel bij de constructeurs. Die is een stuk minder spannend. Doordat Sergio Pérez in Saoedi-Arabië niet de finish bereikte door een crash, sloeg Mercedes een slag in het constructeursklassement. Mercedes heeft 587,5 punten, Red Bull heeft 559,5 punten. Er zijn nog verschillende scenario's mogelijk, maar Red Bull zal moeten hopen op slechte klasseringen van de Mercedes-coureurs om een kans te maken op de constructeurstitel.
In de race van zondag zijn namelijk maximaal 44 punten te verdienen door een team. Red Bull kan daardoor maximaal op 603,5 punten uitkomen. Mercedes mag dan niet meer dan 16 punten halen in Abu Dhabi. Dat betekent dat er sowieso geen Mercedes-coureur in de top twee mag finishen.

Live

De Grand Prix van Abu Dhabi is zondag vanaf 14:00 uur live te volgen op L1 Radio en in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de GP van Abu Dhabi: