Valkenburg heeft goede hoop op Touretappe

© Orange Pictures
De gemeente Valkenburg heeft goede hoop dat een etappe van de Tour de France wordt binnengehaald. Een delegatie van het organisatiecomité van de stad Rotterdam heeft maandagmiddag Valkenburg bezocht.
Beide gemeentes willen kijken op welke wijze ze samen activiteiten kunnen organiseren om de Tourdirectie te overtuigen naar Nederland te trekken. Een etappe naar Valkenburg moet onderdeel uitmaken van het Grand Départ in Rotterdam.

Liefst samenwerken met Rotterdam

Valkenburg geeft aan dat ze uiteraard het liefst samenwerken met de Rotterdammers. Maar mocht Rotterdam er niet in slagen om het Tourcircus binnen te halen, dan zal Valkenburg desnoods alleen voor een etappekandidatuur gaan. "Ik acht de kans groot dat we een Touretappe binnenhalen," geeft John Wauben van de gemeente Valkenburg aan de Geul aan.

Keurmerk van de Tour

Volgens Wauben heeft de gemeente ook een aanvraag gedaan om gebruik te mogen maken van het keurmerk van de Tour. "Rotterdam heeft zo'n keurmerk al. We hebben de voorwaarden gezien. Op basis daarvan lijkt het me geen probleem dat keurmerk binnen te halen."

Shimano Experience Center

Wauben wil ook graag in Valkenburg gevestigde Shimano Experience Center in de lobby betrekken. "Shimano is sinds een aantal jaren één van de grote sponsoren in de Tour. Een samenwerking met deze firma ligt dan ook voor de hand."

Derde etappe naar Limburg

Indien Rotterdam het Grand Départ mag organiseren, is het idee de derde etappe te laten starten in Rotterdam en om vervolgens via passages in Zuid-Holland en Noord-Brabant Limburg aan te doen. Ter hoogte van Weert zou het peloton onze provincie binnenrijden en diverse plaatsen doorkruisen voordat het Tourpeloton arriveert in de Limburgse heuvels waar de finale zou moeten plaatsvinden. De finish staat gepland in Valkenburg, zo blijkt uit het reeds eerder aangeboden bidbook.

In 2006 voor het laatst

De provincie Limburg gaf eerder al aan mee te willen liften op een eventueel Grand Départ in Rotterdam en Den Haag in 2024 en 2025. De laatste keer dat een Touretappe finishte in Limburg was in 2006 in Valkenburg, bovenop de Cauberg.

Christian Prudhomme

De provincie Limburg en de gemeente Valkenburg zetten al een tijdje vol in op het binnenhalen van een Touretappe. Vorig jaar werd zelfs nog een bidbook overhandigd aan koersdirecteur Christian Prudhomme. “We vinden het ook echt tijd dat de Tour weer naar Limburg komt en we willen daarin investeren”, klonk het eerder al vanuit de provincie Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!