Ook met een kleiner doek is Margraten 'gewoon' bij Oranje

Oranjesupporter Jac van Laar op weg naar zijn 299ste interlandwedstrijd. © Orange Pictures
De meeste mensen kijken donderdagavond via televisie naar het EK-duel tussen Nederland en Oostenrijk. Het wordt ditmaal echter goed zoeken naar het spandoek met de tekst 'Margraten', dat sinds jaar en dag bij interlands te zien is.
Ook donderdag reist een groep Margratenaren, samen met fans uit andere Limburgse plaatsen, naar de Johan Cruijff ArenA. Het negen meter lange doek blijft echter thuis en maakt, vanwege UEFA-richtlijnen, op dit toernooi plaats voor een kleiner doek.

300 keer

Jac van Laar is de trotse eigenaar van het Margraten-doek. Sinds jaar en dag is hij een vaste waarde bij Oranje, op de tribune welteverstaan. De wedstrijd tegen Oostenrijk is de 299ste interland van het Nederlands Elftal die hij bezoekt, de laatste poulewedstrijd tegen Noord-Macedonië wordt dus de 300ste. Van Laar en zijn kameraden waren ook tegen Oekraïne (3-2 winst) uiteraard in het stadion aanwezig.

Gemeenschap

Op dit moment is er slechts één Oranjesupporter die vaker in het stadion was dan Van Laar. "Die ga ik ook niet meer inhalen", vreest de Margratenaar, die benadrukt dat de trouwe fans een eenheid vormen en van rivaliteit geen sprake is. Het Oranjelegioen kan volgens hem als een echte gemeenschap worden gezien.
"Je appt wel eens met elkaar, maar in het stadion kom je elkaar weer écht tegen en praat je bij, zoals we dat zondagavond bij de wedstrijd tegen Oekraïne deden", legt hij uit. "Ik ken een fan die drie familieleden aan corona heeft verloren, in een jaar tijd. Dat hakt er ook bij mij behoorlijk in."

Boedapest, Bakoe, Londen

Wanneer Nederland de groepsfase overleeft - en daar ziet het naar uit - speelt het team van bondscoach Frank de Boer in de knockoutfase mogelijk in het Hongaarse Boedapest en in Bakoe, in Azerbeidzjan. De reis naar Boedapest heeft Van Laar alvast ingecalculeerd, een trip naar Azerbeidzjan acht hij onwaarschijnlijk. Wanneer Nederland de halve finale of zelfs de finale bereikt, kan er vergif op worden ingenomen dat Van Laar naar het Londense Wembley reist. "Al ben ik daar al een keer of zes geweest."
De aftrap bij Nederland-Oostenrijk is donderdagavond om 21:00 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!