Tom Dumoulin pakt leiderstrui BinckBank Tour

Tom Dumoulin. © Jean-Pierre Geusens
Tom Dumoulin heeft zaterdag goede zaken gedaan in de BinckBank Tour. De renner van Team Sunweb heeft de leiderstrui gepakt.
De Maastrichtenaar kwam in de Ardennen als tweede over de streep. De winnaar van de regenachtige zesde etappe is Tim Wellens.

Sprint

De Belg, die in 2014 en 2015 de toenmalige Eneco Tour op zijn naam schreef, en Dumoulin reden het laatste deel van de etappe samen op kop. De renner van Lotto Soudal troefde Dumoulin in de eindsprint af en ging zo aan de haal met de etappezege.

Sagan

Een kopgroep van zes, onder wie Dylan van Baarle (Cannondale) en Pieter Weening (Roompot), domineerde een groot deel van de etappe. Toen zij werden bijgehaald, ondernamen Wellens en Peter Sagan op 24 kilometer voor de streep een vluchtpoging. De wereldkampioen van Bora-Hansgrohe reed lek. Daarna kreeg Wellens gezelschap van Dumoulin, die bij vertrek vanuit Riemst, nabij zijn eigen woonplaats Kanne, nog gehuldigd werd wegens zijn eindoverwinning in de Ronde van Italië. Het tweetal, dat voor de etappe nog derde en vierde stond, finishte zeventien seconden voor hun drie Belgische achtervolgers Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot.

Klassement

Dumoulin wist wel de leiderstrui te pakken. Hij heeft een voorsprong van vier seconden op Wellens. Greg van Avermaet volgt op 46 seconden. Dumoulin lost Lars Boom af als leider in het algemeen klassement.

Heuvelachtig parcours

De zesde etappe van de BinckBank Tour had wat weg van Luik-Bastenaken-Luik. De renners moesten tussen de Belgische grensplaats Riemst en fietsmekka Houffalize maar liefst twaalf beklimmingen overwinnen.

Uitvallers

De ruim 200 kilometer lange etappe kende flink wat uitvallers. Zo moest sprinter Marcel Kittel (Quick-Step) de strijd staken, evenals de Nederlander Coen Vermeltfoort (Roompot). Diens landgenoot Wouter Wippert van Cannondale verscheen al niet aan de start.

Zevende etappe

Zondag wordt de winnaar bekend van de BinckBank Tour. De 191 kilometer lange slotetappe start in Essen. De eindstreep ligt halverwege de Muur van Geraardsbergen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!