Dumoulin rijdt ijzersterk op kasseien, maar verliest tijd

© George Deswijzen
Tom Dumoulin heeft de kasseistroken van de negende etappe van de Tour de France zonder kleerscheuren doorstaan. Toch verloor de Maastrichtenaar tijd op geletruidrager Greg Van Avermaet, een specialist op de kasseien.
Tijdens de rit van 156,5 kilometer van Arras naar Roubaix maakten de kasseistroken veel slachtoffers.

Valpartijen

De valpartijen volgden elkaar in hoog tempo op. De Australiër Richie Porte, kopman van BMC, moest de strijd na een crash al snel staken. Hij liep een sleutelbeenbreuk op. Ook Dylan Groenewegen, winnaar van de zevende en achtste rit in de Tour, en Laurens ten Dam vielen.

Lekke banden

De kasseien zorgden ook voor de nodige lekke banden. Na een kleine twintig kilometer moest ook Dumoulin eraan geloven. De Limburger moest even van zijn fiets, maar kon vervolgens zonder problemen terugkeren in het peloton.
© ANP

Eindsprint

Dankzij de valpartijen en lekke banden viel het peloton met regelmaat uit elkaar. Op zestien kilometer voor de finish ontstond een definitieve breuk. Yves Lampaert koos de aanval en hij kreeg geletruidrager Greg Van Avermaet en de Duitser John Degenkolb mee. Het drietal sloeg een gat en streed vervolgens om de overwinning, waarbij Degenkolb de sterkste bleek.
Dumoulin reed in de groep met klassementsrenners sterk. Hij voerde de groep enkele keren aan en hield het tempo hoog. De groep finishte uiteindelijk op 27 seconden achter de gele trui.

Klassement

Van de klassementsrenners verloren de Spanjaard Mikel Landa, de Fransman Romain Bardet en de Colombiaan Rigoberto Uran tijd. Landa en Bardet finishten 34 seconden na de winnaar en Uran bijna 2 minuten.
Van Avermaet vergrootte in het klassement de voorsprong op de Britse nummer twee Geraint Thomas tot 43 seconden. De Belg Philippe Gilbert nam de derde plaats over van de Amerikaan Tejay van Garderen, die net als veel andere renners, ook bij een van de vele valpartijen betrokken was.
Mollema is na de negende etappe veertiende (1.58), Dumoulin vijftiende (2.03) en Kruijswijk zestiende (2.06). Froome neemt nu de achtste plek in, op 1.42 van Van Avermaet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!