Opluchting in Kerkrade: Roda wint van beter PEC

© Etienne Zegers
Een golf van opluchting ging donderdagavond door alles wat Roda is: het cruciale thuisduel tegen PEC Zwolle eindigde in een 2-1 overwinning. Ondanks een overwicht van PEC.
Mikhail Rosheuvel was de gevierde man. Hij was nauw betrokken bij de gelijkmaker en maakte zelf vlak voor tijd de winnende goal.

Vernieuwd
Met een half vernieuwd Roda-elftal aan de aftrap begon het duel traag. Daarbij was Roda aanvankelijk het meest actief, maar het was PEC dat na een een minuut of tien toch de eerste serieuze mogelijkheden kreeg.

Voor Roda het sein om feller te worden. De ploeg oogde ineens gedreven maar wist dat niet om te zetten in doelrijpe kansen.

Op maat

Het duel bloeide meer en meer op. In de 36e minuut kroop Roda nog door het oog van de naald nadat Freddy Ananou met een uiterste krachtinspanning een intikkertje van Menig naast het doel schoof. Maar vier minuten later was het alsnog raak voor PEC. Ryan Thomas brak uit en gaf een voorzet op maat op Youness Mokhtar. Die rondde keurig af: 0-1.

Gefluit

Weer vier minuten later was het Christian Kum die een grotere achterstand voorkwam door de bal voor het doel weg te koppen. Deze aaneenschakeling van uiterst zwakke momenten in de verdediging was Voor het Roda-publiek het sein om het eerste boze gefluit te laten horen.

Greep

In de tweede helft bracht Anastasiou Rosheuvel voor Raykov. Dat bleek meteen een uitstekende greep want al na drie minuten gaf Rosheuvel een slim passje op El Makrini. De middenvelder sluisde door naar Van Velzen en die werkte de bal in het doel achter Van der Hart: 1-1.

Roda hervond daardoor het geloof, wat leidde tot een aantal kleine kansen, onder anderen voor Van Hyfte, die zijn schot zag gekeerd door de Zwolse doelman.

Paal

Anderzijds liet ook PEC zich niet onbetuigd, maar de afwerking was beroerd. Nicolai Brock Madsen miste een droomkans door de bal op de paal te mikken en Kingsley Ehizibue schoot in scoringspositie hoog over, tot hoorbare opluchting van de Roda-fans op de tribune.
Intussen had Roda twee keer gewisseld: Badibanga verving Van Velzen en Kum moest zich met een blessure laten aflossen door Werker. Badibanga kwam acht minuten voor tijd in kansrijke positie maar hij verprutste het met een slecht schot.
Roda-directeur Wim Collard volgt het duel tegen PEC Zwolle. © Etienne Zegers

Slotoffensief

PEC zette nog een laatste offensief in, wat tot een paar prima kansen leidde. Roda-doelman Van Leer redden een keer fraai en ook verprutsten de Zwollenaren zelf nog wat mogelijkheden.

Maar uit het niets greep Roda in de 90e minuut de overwinning: een ver schot van Badibanga ketste terug van de lat en het was invaller Rosheuvel die daar wel raad mee wist en scoorde.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.