Bondscoach Wiegman: Oranje moet top zijn tegen Zweden

© ANP
Bondscoach Sarina Wiegman is best blij dat de Nederlandse voetbalsters topfavoriet Duitsland ontlopen in de kwartfinale van het EK.
Niet de achtvoudig kampioen van Europa, maar Zweden is zaterdag vanaf 18.00 uur de tegenstander van Oranje in Doetinchem. "Zweden heeft een ongelooflijk ervaren ploeg, met een paar speelsters die al tig eindtoernooien op hun naam hebben staan en die bij grote clubs in Europa voetballen. Wij moeten echt top zijn om door te komen."

Kansen

Wiegman erkent wel dat de kansen groter zijn tegen Zweden dan tegen Duitsland, dat zich verzekerde van de eerste plaats in groep B. "Het zijn allebei topteams, maar Duitsland is net een stapje verder. Duitsland pakt de prijzen, Zweden zit er altijd tegenaan. Wat dat betreft ging mijn voorkeur daar wel naar uit. Maar dat betekent zeker niet dat we wel even makkelijk gaan winnen. We moeten weer alles geven wat we in ons hebben."

Indruk

Oranje maakte indruk door in groep A alle wedstrijden te winnen. Wiegman volgde dinsdagavond in het spelershotel samen met de rest van haar staf en een deel van de selectie op televisie de ontknoping in poule B. "We hadden beide wedstrijden opstaan. Ik heb vooral naar Zweden tegen Italië gekeken. Opvallend was dat ze een paar speelsters spaarden. Blijkbaar gingen ze er al vanuit dat ze niet in hun allersterkste opstelling het ook wel zouden halen."

Ontwikkeling

De nederlaag tegen Italië betekende dat Zweden als tweede eindigde in de poule en nu Oranje treft. De laatste ontmoeting, in maart op het toernooi om de Algarve Cup, werd met 1-0 gewonnen door de ploeg van Wiegman. Vers in de herinnering ligt ook nog de 1-1 vorig jaar op het olympisch kwalificatietoernooi, waardoor niet Oranje maar Zweden de Spelen haalde. "Dat zijn we nog niet vergeten. Maar we zijn een stuk verder dan toen, dit team heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zaterdag krijgen we weer de kans om dat aan ons publiek te laten zien."
In de selectie van bondscoach Sarina Wiegman zitten drie Limburgse vrouwen: Lieke Martens (Nieuw-Bergen), Dominique Janssen (Horst) en Vanity Lewerissa (Maastricht).