VVV-Venlo klopt Roda in Limburgse kelderclash met 0-1

Ralf Seuntjens (VVV-Venlo) en Daryl Werker (Roda JC) strijden om de bal. © Etienne Zegers
Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft VVV-Venlo een uitwedstrijd bij Roda JC gewonnen. In een weinig verheffend Limburgs onderonsje werd het 0-1 in Venloos voordeel.
Onder het toeziend oog van ruim 13.000 toeschouwers was Clint Leemans in Kerkrade met zijn doelpunt de matchwinner.

Roda-balbezit

Het thuispubliek in het Parkstad Limburg Stadion veerde op toen diezelfde Leemans na vier minuten zijn eigen doelman Lars Unnerstall leek te verschalken, maar de goalie reageerde alert. Roda JC had in het eerste gedeelte van de wedstrijd het meeste balbezit en zocht via de linkerflank de aanval, maar de VVV-verdediging stond goed georganiseerd, waardoor Kerkraadse kansen uitbleven. De Venlonaren kozen aanvankelijk voor countervoetbal, maar namen halverwege de eerste helft de regie over.

Vleugelspelers

De ploeg van Maurice Steijn maakte veelvuldig gebruik van haar vleugelspelers. Zo bediende Torino Hunte met een voorzet Vito van Crooy, die voor het doel echter dusdanig gehinderd werd dat zijn kopbal over het doel van Hidde Jurjus verdween. Ook Jerold Promes kreeg het leerwerk niet tussen de palen: zijn kopbal verdween voorlangs. Het niveau in de eerste helft was van beide kanten, vooral door het lage tempo, echter niet om over naar huis te schrijven.

Scoringskansen

Beide clubs creëerden in de tweede helft al snel een grote scoringskans. Hunte mocht alleen op Jurjus af, maar de VVV-aanvaller treuzelde te lang waardoor Daryl Werker op het laatste moment kon ingrijpen. Aan de overkant bediende Simon Gustafson zijn rechtsbuiten Mikhail Rosheuvel, die in ideale positie de bal echter in het zijnet roste. Roda leek meer grip op het duel te krijgen, hoewel Roel Janssen uit een van richting veranderd afstanddschot VVV zomaar op voorsprong had kunnen zetten.

Goal en rood

De VVV-treffer zou een kwartier voor tijd alsnog vallen: een diagonaal schot van Clint Leemans was Jurjus te machtig. Roda kreeg een volgende dreun te verwerken toen Adil Auassar met rood moest vertrekken nadat hij de doorgebroken Damian van Bruggen had neergehaald. De wedstrijd was daarmee min of meer gespeeld, ondanks dat de Kerkradenaren in de slotminuten nog tegenstribbelden.

Ranglijst

Voor VVV was het de eerste Eredivisie-zege sinds 30 september. De manschappen van Maurice Steijn klimmen daardoor naar de bovenkant van het rechterrijtje. Roda JC zit daarentegen muurvast in de kelder van de competitie, waar het op een gedeelde laatste plaats bivakkeert.