Oranjedames met uitblinker Martens sportploeg van het jaar

Voetbalsters Sherida Spitse(L), Sisca Folkertsma (3eL), Merel van Dongen (3eR), Lieke Martens (2eR) en Dominique Janssen (R) © ANP
De Oranjedames zijn dinsdag bij het NOC*NSF Gala verkozen tot sportploeg van het jaar.
Het team versloeg daarmee de Nederlandse hockeymannen en de nationale shorttrackploeg van de mannen. De trofee werd uitgereikt door wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven. Dat gebeurde in de Amsterdamse RAI.

Janssen en Lewerissa

Behalve Martens telde de selectie nog twee Limburgse voetbalsters: Dominique Janssen uit Horst en de Maastrichtse Vanity Lewerissa. De ploeg won deze zomer in eigen het land het EK.

Dumoulin

Eerder op de avond werd Tom Dumoulin benoemd tot sportman van het jaar. Hij is daarmee de opvolger van Max Verstappen.

Martens

De vrouwenploeg, met uitblinker Lieke Martens, maakte indruk tijdens het Europese kampioenschap. De meiden zorgden met hun aanvallende spel voor volle stadions. De Leeuwinnen versloegen in de finale Denemarken met 4-2.

Kinderheldin

Voor Martens was er tijdens het gala nog een andere prijs. Kijkers van het kinderprogramma ZAPPSport vonden dit jaar Lieke Martens de beste sporter. Dat maakte presentator van het programma, Ron Boszhard, bekend. De Limburgse kreeg op het podium een mega-medaille van een van haar fans.

Prijzenregen

Martens werd na het EK bedolven onder de prijzen. Ze werd na de finale tegen Denemarken al meteen benoemd tot beste speelster van het toernooi. De UEFA kroonde haar tot beste voetbalster van Europa, en volgens wereldvoetbalbond FIFA is er wereldwijd op dit moment geen betere voetbalvrouw dan Lieke Martens.

Fonteintje

In haar eigen provincie wordt de Bergense ook niet vergeten. Bij het Limburgse Sportgala werd ze eerder deze week uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. En in Bergen kreeg ze het Fonteintje, de gemeentelijke onderscheiding.