Krankzinnig slot nekt Fortuna tegen AZ

© Niels van Rhenen
Fortuna Sittard leek woensdag in eigen huis lang op weg naar een stunt in het bekerduel tegen AZ, maar in de absolute slotfase ging het mis.
De Fortunezen kwamen vlak na rust op een 2-1 voorsprong, maar vlak voor het laatste fluitsignaal scoorden de Alkmaarders in rap tempo nog drie keer: 2-4. Daardoor gaan de Noord-Hollanders naar de kwartfinale.

Slecht begin

Het begin van de wedstrijd kon niet slechter voor Fortuna, dat al na twee minuten tegen een 0-1 achterstand aankeek door een treffer van AZ-spits Wout Weghorst. AZ dicteerde en kreeg na twintig minuten in de persoon van Weghorst de kans om de score te verdubbelen. De aanvalsleider van de Alkmaarders zag zijn poging echter gekeerd worden door doelman Miquel Santos.

Doelpunt uit het niets

Waar AZ de mogelijkheid miste om de voorsprong uit te breiden, kwam Fortuna na een klein half uur spelen uit het niets op gelijke hoogte. Na een goede aanval scoorde Djibril Dianessy op aangeven van Finn Stokkers: 1-1. Even leken de bezoekers uit Noord-Holland van slag, maar al snel zochten zij weer het vijandelijke doel op. Eerst haalde verdediger Christopher Braun een inzet van Guus Til van de lijn, daarna belandde een schot van Jonas Svensson op de lat.

Stokkers

Vijf minuten voor rust leek Dianessy op weg naar zijn tweede goal van de avond, maar de AZ-verdediging was alert en neutraliseerde het gevaar. Meteen na de pauze nam Fortuna alsnog verrassend de leiding in de wedstrijd. Uit een hoekschop kopte Stokkers de bal tegen de touwen: 2-1. Het antwoord van AZ liet daarna lang op zich wachten.

Gevaar

Pas in de zeventigste minuut toonde de nummer drie van de Eredivisie zich weer gevaarlijk in het strafschopgebied van Fortuna. Jeremy Helmer leek de 2-2 op de schoen te hebben, maar met een knappe sliding haalde Perr Schuurs de bal weg voor de lijn. In het slotkwartier probeerden de mannen van John van den Brom er een slotoffensief uit te persen, wat resulteerde in een gemiste kans voor Mats Seuntjens.

Krankzinnig slot

In de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd leek Fortuna de zege veilig te stellen. Lars Hutten miste echter een uitgelezen kans op de 3-1. Een dure misser, zo bleek, want in de tegenstoot maakte Weghorst de 2-2. Daarmee was het Sittardse leed nog niet geleden. Een minuut na de gelijkmaker, stiftte Alireza Jahanbakhsh de bal over Santos heen: 2-3. Na een alles-of-niets-poging van Fortuna, maakte invaller Levi Garcia er in de diepe blessuretijd 2-4 van.

Periodetitel

Zo scoorde AZ in amper vier minuten tijd driemaal en dompelde het Fortuna in rouw. De Alkmaarders trokken de wedstrijd in extremis alsnog naar zich toe en bekeren verder. Voor Fortuna eindigt het bekeravontuur in de achtste finale. Zaterdag mogen de Sittardenaren een gooi doen naar de periodetitel in de Jupiler League, wanneer Jong FC Utrecht op bezoek komt.
© Niels van Rhenen