Lijvig jubileumboek over vijftig jaar Smoke Eaters

Those were the days. Eaters landskampioen in 2012. © L1
Afgelopen weekend vierde Smoke Eaters uit Geleen het 50-jarig jubileum. In een lijvig jubileumboek wordt teruggekeken op een halve eeuw ijshockey in de 'Waereldsjtad'.
Zes auteurs werkten bijna anderhalf jaar aan het boek vol verhalen en foto's.

Goede tijden, slechte tijden

Ben Dols is een van de zes schrijvers. Als 12-jarige raakte hij in 1968 in de ban van ijshockey in Geleen. "Wij hebben als redactie heel veel materiaal verzameld en hadden wel drie tot vier boeken kunnen vullen", vertelt de man die aangeeft dat er niet alleen maar positieve verhalen in het boek zijn opgenomen. "De club heeft goede en slechte tijden gekend en wij hebben de kool en de geit niet gespaard."

Flaarisse

Dols en zijn co-auteurs hebben met verschillende spelers uit de afgelopen periode gesproken. Hij somt meerdere bijzonderheden op. "De Flaarisse stonden in 1968 min of meer aan de basis van de club. Die kwamen in 1968 met hun hofkapel bij de Afcenters in het Casino in Treebeek."

Afcenters

"Jean Savelkoul hoorde van de Afcenters dat zij graag hun ijshockeyspelletje in de buurt wilden spelen", vervolgt Dols. "Hij heeft toen een aantal mensen bij elkaar geroepen en dat heeft geleid tot oprichting van de club en de bouw van een ijshal. De Afcenters werd direct uitgenodigd om voor de club te spelen."

Tsjechen

Dols verhaalt ook over de twee Tsjechische spelers, die als student naar Nederland waren gekomen en in de beginperiode in Geleen kwamen spelen. Zij konden dat echter niet onder hun eigen naam doen, omdat de Tsjechische bond dan geen dispensatie zou hebben verleend.

Herdruk

Het boek '50 Jaar Smoke Eaters - Trots, Strijd, Passie' is in een oplage van 400 exemplaren gedrukt. "Als er voldoende belangstelling bestaat, komt er een herdruk", vertelt Dols, die de toekomst van Eaters vol vertrouwen tegemoet ziet. "De jeugdafdeling timmert hard aan de weg en bijna elk jaar stroomt wel een speler door naar de hoofdmacht. Ook sponsors lijken de weg naar Eaters te vinden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!