Schoonspringster Inge Jansen wil wereld verrassen

Schoonspringster Inge Jansen in actie. © ANP
Met EK-brons op zak, mikken de schoonspringsters Inge Jansen en Daphne Wils bij de WK in Boedapest op een plek in de finale.
Jansen en Wils vormen pas drie maanden een duo, maar ze verrasten vorige maand door op de Europese titelstrijd in Kiev derde te worden op de 3 meter synchroon.

Verrassing

"We wisten best wel dat we wat in huis hebben, maar niet dat het zo zou uitpakken", zei Jansen. "Ik ben heel benieuwd wat de komende jaren ons gaan brengen."

Prima match

De 23-jarige Maasbrachtse vormde de afgelopen jaren een koppel met Uschi Freitag uit Maastricht, die individueel in actie kwam op de Olympische Spelen van Rio 2016. Freitag stopte begin dit jaar, waarna Jansen werd gekoppeld aan de vier jaar jongere Wils. Het bleek een uitstekende 'match'.
"We zijn allebei even groot, hebben dezelfde lichaamsbouw en precies dezelfde stijl van springen. Het ziet er mooi uit. Dat maakt ons heel goed in synchroon", aldus Jansen. "Daphne is voor mij m'n kleine zusje, we wonen zelfs samen. Dat helpt als je bovenop die toren staat. We kennen elkaar door en door, weten precies wat we aan elkaar hebben. En we durven alles tegen elkaar te zeggen."

Uschi Freitag

Het verschil tussen de geblokte Freitag en de elegante Wils is groot. "Uschi was heel technisch, ik moet het ook van mijn elegantie hebben. Daphne en ik hoeven weinig moeite te doen om synchroon te gaan. Dat maakt het een stuk makkelijker."
Het moet komende week leiden tot een finaleplaats op de WK in Boedapest. "We weten nu dat we heel goed zijn en hier een mooie prestatie kunnen neerzetten", zegt Wils. "Het brons op de EK is voor ons pas het begin."