Wielrenster Blaak wereldkampioene op de weg

Chantal Blaak. © ANP
Niet Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen of Marianne Vos, maar Chantal Blaak heeft zaterdag de wereldtitel op de weg veroverd.
De Nederlands kampioene, in dienst bij de Limburgse formatie Boels-Dolmans, kwam halverwege de race in het Noorse Bergen ten val, maar ontsnapte in de laatste kilometers uit een kopgroep van zeven wielrensters. Met een scheur in haar broek en het stof op haar shirt reed ze solo over de finish.

Suprematie Oranje

Blaak profiteerde van de suprematie van de Nederlandse ploeg. Nadat zij was ontsnapt, neutraliseerde Van Vleuten, de kersverse wereldkampioene tijdrijden, alle pogingen van de andere rijdsters uit de kopgroep om het verschil met haar landgenote weer te verkleinen. Van Vleuten sprintte naar de vierde plek, net achter de Australische Katrin Garfoot (zilver) en Deense Amalie Dideriksen (brons).

'Kan het niet geloven'

De verbazing was op het gezicht van Blaak af te lezen aan de finish. "Ik wilde alleen maar helpen en werken voor de ploeg", stamelde ze. "Na die val dacht ik al dat het was afgelopen maar uiteindelijk kom ik ook in een kopgroep, net als Van Vleuten en Van der Breggen. Dat uitgerekend ik dan win, dat is best bijzonder. Nederlands kampioene en wereldkampioene in één seizoen, ik kan het niet geloven."

Vos

Blaak bezorgde de Nederlandse wielrensters de eerste wereldtitel sinds Marianne Vos in 2013. Waar favorieten als Van Vleuten en Van der Breggen zich wel lieten zien, daar reed Vos een redelijke anonieme race. Van Vleuten en Van der Breggen probeerden in de laatste van acht ronden alleen weg te komen. ,,Maar als ik of Annemiek ga, dan gaat iedereen mee'', besefte olympisch kampioene Van der Breggen. "Blaak krijgt eerder de ruimte. Maar je mag me feliciteren hoor. Ik heb ook een bijdrage aan deze wereldtitel geleverd.''

Eindzege

Na een mislukte poging om zelf voor succes te gaan, stelde Van Vleuten ook alles aan het werk voor een eindzege voor Blaak. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik liever niet zelf had gewonnen", zei een openhartige Van Vleuten. "Maar het parcours was niet select genoeg voor me. Het moet iets zwaarder. We gingen als ploeg voor de wereldtitel en dat is gelukt. Daar gaat het om."