Rutjes: 'Liever matje eraf dan degraderen met Roda'

Nathan Rutjes (links) van Roda JC en Marco Ospitalieri van MVV. © Jack Kochanowski
Het matje van Nathan Rutjes (34) is hem veel waard, maar hij zou zijn dierbare haar laten afknippen als dat zou betekenen dat Roda JC in de eredivisie blijft.
Dat vertelt de middenvelder in gesprek met schoonmaakkoning Rob Geus en acteur Jeremy Sno, die samen een YouTube-kanaal beheren.

Geen deal
Dat betekent niet dat hij zijn haar ook knipt wanneer Roda JC daadwerkelijk in de eredivisie blijft, zo voegde hij er snel aan toe. Het YouTube-duo legde hem vervolgens nog andere spannende keuzes voor. Roda JC of jeugdliefde Sparta Rotterdam, bijvoorbeeld. "Allebei. Ik weet waar ik vandaan kom en dat zal ik nooit verloochenen. Maar ik werk hier al jaren met heel veel plezier."

Glas halfvol
Rutjes werd ook gevraagd naar zijn bezigheden naast het veld. Zo wordt hij regelmatig gevraagd voor een media-optreden. "Dat moet ik gewoon kunnen combineren. En als mensen vinden van niet, dan heb ik daar schijt aan. Ik weet van mezelf dat ik me altijd honderd procent inzet." Ook kritiek op zijn 'te positieve' houding pareert hij. "Ik zie het glas vaak halfvol, dat kan voor mensen irritant werken. Maar ik zie het zo."

Eigen schoenen
Ondanks zijn groeiende roem, koopt de mannetjesputter nog altijd zijn eigen schoenen. "Ik krijg wel korting, maar als je elke dag op kunstgras traint, verslijt je wel twaalf paar per jaar. Mijn makelaar heeft vroeger weleens bij sponsors gevraagd: 'Hey, is het mogelijk om voor Nathan wat schoentjes te regelen?' Maar toen zeiden ze: 'Wie?' Ze kenden me niet", lacht hij.

Half uur
Dit seizoen kwam Rutjes nog geen half uur in actie in de eredivisie. Hij verdeelde precies 26 minuten over drie wedstrijden. In de beker kwam wel tot twee hele wedstrijden. Mocht hij voorlopig in Limburg blijven, dan verdient zijn dialect nog wat werk. "Ik zou het niet eens kunnen nadoen, joh. Iets met 'ieg'. En 'auwier'. Ik kan wel gedag zeggen: adiwa!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!