Kleiduivenschutter Patrick Smeets gepasseerd voor EK

© iStock
Patrick Smeets uit Sittard neemt niet deel aan de Europese kampioenschappen kleiduivenschieten in het Oostenrijkse Leobersdorf.
De KNSA geeft de voorkeur aan drie jongere schutters.

In de clinch
De 58-jarige Smeets heeft al heel wat Nederlandse kampioenschappen en records op zijn naam staan, maar ligt al sinds 2005 in de clinch met de schuttersbond omdat die terugkwam op gedane toezeggingen en verder wilde gaan met jeugdige schutters. Die hebben volgens Smeets echter weinig gepresteerd op Europese en wereldkampioenschappen.

Niet te vermurwen
"Met de scores die ik in 2005 op het NK schoot, had ik zelfs een medaille op de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen kunnen winnen, maar de bond was niet te vermurwen", aldus de schutter. De kleiduivenschutter uit Sittard is kritisch over het beleid van de KNSA en dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Nauwelijks trainen
Smeets is omwille van zijn wapenvergunning lid van Schietsportvereniging De Bosduif uit Koningsbosch, maar kan daar door milieuproblemen nauwelijks trainen. Hij is daarom ook lid van een Belgische vereniging, waar flinke onderlinge competitie is en 'oudjes van over de tachtig' lastig te verslaan zijn.

Belg worden
De Sittardenaar nam enkele weken geleden deel aan het Belgisch kampioenschap en was de beste van een deelnemersveld van zo'n tachtig schutters. Daarvan nemen er nu vier in Oostenrijk aan het Europese kampioenschappen deel. "Als je Belg wordt, mag je mee", liet de Belgische bondscoach hem weten. Dat is voor de Sittardenaar niet aan de orde.

Nederlands kampioenschap
Voor de KNSA lijkt Smeets niet meer te bestaan. "Ze hebben altijd een reden waarom ze mij niet selecteren. Daarom doe ik nog elk jaar mee aan de strijd om het Nederlands kampioenschap en probeer ik dat te winnen. Zo kan ik laten zien dat ik er nog steeds ben."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!