Dumoulin vooral teleurgesteld over tijdverlies

Dumoulin vlak na de finish van de problematische etappe in Bormio. © ANP/Bas Czerwinski
Tom Dumoulin behield dinsdag dankzij een uiterste krachtsinspanning de leiding in de Ronde van Italië.
De Limburgse klassementsleider kreeg tijdens de loodzware Alpenrit last van zijn maag, moest op 35 kilometer voor de finish stoppen voor een sanitaire stop, en verloor zijn concurrenten zo uit het oog.

Geen optie
"Het was niet mogelijk om door te gaan, dat was geen optie", legde Dumoulin uit. De kopman van Team Sunweb verloor meer dan twee minuten en heeft nog 31 seconden voorsprong over op nummer twee Nairo Quintana uit Colombia.

Lees ook: Dumoulin houdt roze trui maar net door maagproblemen

Teleurgesteld

Dat Dumoulin op het nippertje de leiderstrui behield, zorgde dinsdag nog niet voor een lach bij de Maastrichtenaar. "Ik ben nu vooral teleurgesteld, erg teleurgesteld. Het was vechten, vechten en nog eens vechten, en dan de conclusies trekken na de finish. Ik ben veel van mijn voorsprong kwijt."

Team Sunweb meldde dat de maagproblemen bij Dumoulin tijdens de rit ontstonden. Voor het begin van de zware etappe had de drager van de roze trui nog geen klachten.
Paniek
Ploeggenoot Laurens ten Dam had er dinsdag lange tijd niet op gerekend dat Tom Dumoulin de leiderstrui in de Ronde van Italië zou behouden. Dumoulin probeerde de finish te halen zonder stop, maar dat ging niet.

Wachten
"De afspraak was om te wachten. Het was niet de Tom die ik kende. Hij was een beetje in paniek", legde Ten Dam na de finish in Bormio uit. "Ik heb hem rustig gehouden, en ben een paar keer naar de auto geweest voor diarreeremmers. Het ging niet meer, zei hij."

Na de korte onderbreking moest Dumoulin, met hulp van Ten Dam, in de achtervolging. Ten Dam: "Volgens mij vond hij zijn benen weer. Hij begon alleen maar 'harder' te roepen. Veel harder kon ik niet."