Theuns wint vierde etappe BinckBank Tour in Lanaken

© iStock
Edward Theuns heeft de vierde etappe van de BinckBank Tour gewonnen.
De rit begon en eindigde in het Belgische Lanaken, waar de renner van Trek-Segafredo de snelste was in de massasprint voor de Sloveen Marko Kump en de Belg Tim Merlier.

Leiderstrui

Dylan Groenewegen finishte als vijfde. De leiderstrui blijft in handen van de Zwitser Stefan Küng.

Ontsnapping

De rit kende een lange ontsnapping van de Duitsers André Greipel en Nils Politt en de later aangesloten Pim Ligthart. Het drietal werd op iets meer dan 20 kilometer voor de streep ingerekend. In de laatste 10 kilometer deden de Brit Alex Dowsett, een erkend tijdrijder, en de Nieuw-Zeelander Dion Smith nog een poging weg te komen. Eenmaal ingelopen was het de beurt aan de Belgische tijdritkampioen Yves Lampaert. Zijn poging strandde op 100 meter voor de streep toen de sprinters voorbij denderden.

Fysiek lastig

Theuns, woensdag al tweede, kon zijn geluk niet op. Het was niet alleen zijn grootste succes tot nu toe, ook de eerste overwinning sinds hij vorig jaar bij een val in de Tour de France een ruggenwervel brak. "Het is een lange weg geweest sinds die val. Het was fysiek en mentaal lastig", vertelde de 26-jarige Belg, die met name ploeggenoten Boy van Poppel en Jasper Stuyven dankte. "Het voorjaar was niet slecht, daarna volgde een operatie om een paar bouten te verwijderen. Tijdens de Tour heb ik een goede hoogtestage gedaan." De aankomst was licht bergop. "Dat ligt mij wel, maar we moesten natuurlijk nog wel Lampaert achterhalen. Het was jammer voor hem, ik ken Yves goed."

Voorsprong

In het klassement heeft Küng een voorsprong van vier seconden op de Pool Maciej Bodnar. Tom Dumoulin is op vijf tellen van de leider derde.
Vrijdag volgt een rit over de Limburgse heuvels met start en finish in Sittard-Geleen. Die rit kun je live volgen via www.L1.nl/live