Van der Poel op recordjacht in Valkenburg aan de Geul

Mathieu van der Poel. © ANP
Komend weekend staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de wereldkampioenschappen veldrijden. Het is na vijf wereldkampioenschappen op de weg voor het éérst dat de veldrijders in deze gemeente om de mondiale titel strijden.
Grote favoriet voor de wereldtitel bij de mannen is Mathieu van der Poel, die dit seizoen al 26 keer met de bloementuil naar huis mocht gaan.

Verreweg de beste
Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs sprak in AvondGasten de verwachting uit dat Van der Poel zondag de regenboogtrui mag aantrekken. "Als hij niet ziek wordt of materiaalpech krijgt, is hij de absolute favoriet en is Wout van Aert de enige veldrijder die roet in het eten kan gooien. De Belg lijkt langzamerhand in topvorm te komen." Kerckhoffs stelt dat Van der Poel technisch verreweg de beste veldrijder is. "Hij pakt tijd in elke bocht."

Volksfeest
De journalist van De Telegraaf denkt dat het zondag in Valkenburg een geweldig volksfeest wordt. "Er komen honderden bussen met supporters richting de Cauberg en ik denk dat er meer bier stroomt dan met carnaval." Veldrijden is volgens Kerckhoffs vooral een regionale aangelegenheid en met name in Vlaanderen ongekend populair.

Vader Adrie
Het parcours in Valkenburg is uitgezet door oud-wereldkampioen én vader van, Adrie van der Poel. "Het is het mooiste WK-parcours van de laatste twintig jaar", zegt 'mister veldrit' Sven Nijs. Van der Poel kreeg eerder commentaar op het parcours dat hij ooit in Valkenburg uitzette. Op het WK-parcours in Valkenburg hebben de Belgen geen kritiek, al is het er modderig en hebben de wilde zwijnen het ook als speelterrein ontdekt.