Fortuna verliest in Leeuwarden ondanks man meer

© Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft de uitwedstrijd tegen Cambuur met 1-0 verloren. De Friezen speelden een uur lang met tien man, na een rode kaart van Bryan Smeets.
Cambuur begon fanatiek aan de wedstrijd en overrompelde Fortuna in de beginfase. Dat leidde tot liefst drie hoekschoppen in de eerste minuut van het duel. De Sittardenaren oogden nerveus en hadden geen antwoord op het opportunistische spel van de thuisploeg, die al na twee minuten op voorsprong kwam door een doelpunt van Marvin Peersman.

Vloeiende aanval

Cambuur denderde door en was via een volley van Jordy van Deelen dicht bij de 2-0. Het schot van de verdediger ging echter net naast. De eerste kans van Fortuna diende zich pas na ruim twintig minuten aan. Na een vloeiende aanval was Lisandro Semedo het eindstation, maar de kopbal van de Portugees trof geen doel.

Vlam in de pan

Na iets meer dan een half uur spelen sloeg de vlam plots in de pan. Cambuur-middenvelder Bryan Smeets uit Maastricht kreeg een rode kaart na een oliedomme kopstoot, wat het begin betekende van een grimmige slotfase van de eerste helft. Daarin kreeg Fortuna in de persoon van Wessel Dammers nog een aardige kans, maar de verdediger kon een vrije trap van Semedo niet tot een doelpunt promoveren.

Gebrek aan scherpte

Na rust nam Fortuna het initiatief in handen, wat resulteerde in een kansen voor Dammers en Diannessy. Ook invaller Lars Hutten en Finn Stokkers kregen mogelijkheden om te scoren, maar de Sittardenaren hadden het vizier niet op scherp staan.

Tien man

Fortuna miste duidelijk de scherpte om de wedstrijd te doen kantelen. Cambuur daarentegen beperkte zich met tien man vooral tot verdedigen. Toch kreeg het team van Sipke Hulshoff (hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen was geschorst) diep in de tweede helft nog een gevaarlijke kans, maar Xander Houtkoop zag zijn individuele actie stranden in de handen van Fortuna-sluitpost Miguel Santos. In de tegenstoot kwam Hutten even later een paar centimeter te kort om een voorzet van André Vidigal binnen te tikken.

Slotoffensief

Fortuna probeerde met een slotoffensief alsnog de gelijkmaker te forceren. Stokkers kreeg in de blessuretijd nog een opgelegde kans, maar slaagde er niet in die te verzilveren.