Roda JC in zwaar weer na verloren degradatiekraker

Roda JC-supporters liepen in een stoet naar het stadion voor de kraker tegen Sparta Rotterdam. © Hans Janssen
In de felle strijd tegen degradatie heeft Roda JC een bijzonder pijnlijke nederlaag geleden tegen directe concurrent Sparta Rotterdam. In Kerkrade werd het 0-2 voor de bezoekers.
Door de verliespartij staat Roda JC, met nog zeven competitiewedstrijden te gaan, op de laatste plaats in de eredivisie. Het gat met nummer zestien Sparta Rotterdam bedraagt nu vier punten.

Slecht begin
Dat het om een belangrijk duel ging, bleek wel voorafgaand aan de wedstrijd. Een grote groep supporters liep in een stoet naar het stadion, om maar weer eens aan te geven dat het nu echt om de knikkers ging en om de spelers een steuntje in de rug te geven. Desondanks was het dik tien minuten na het eerste fluitsignaal al raak: Sander Fischer trapte de bal hard achter Roda JC-doelman Hidde Jurjus: 0-1.

Niet effectief
Het was overigens niet zo dat de thuisclub daar niets tegenover zette. De spelers knokten voor iedere bal en waren nadrukkelijk op zoek naar een snelle gelijkmaker. Het harde werken bleek echter niet effectief. Sparta bleef relatief eenvoudig op de been en haalde de rust zonder kleerscheuren. Ook na de thee kwamen de bezoekers niet serieus in de problemen. Sterker nog: uit een counter scoorde Robert Mühren de tweede Rotterdamse goal.
Supporters uitten hun ongenoegen over de rol van Roda-directeur Wim Collard. © PubliciteitVisie
Grote misser
Vlak na die tweede treffer had Mikhail Rosheuvel dé kans om snel iets terug te doen namens Roda JC, nadat Simon Gustafson hem de bal op een presenteerblaadje gaf. De vleugelspits promoveerde de kans echter tot een nominatie voor 'misser van het seizoen', door voor een leeg doel naast te schieten. Ook Dani Schahin, Tsiy Ndenge en Maecky Ngombo hadden later hun vizier niet op scherp staan.

Uit zicht
Voor Roda JC is het noodzaak om de eerstvolgende wedstrijd winnend af te sluiten. Dan staat er opnieuw een laagvlieger op het programma: NAC Breda. Wordt er niet gewonnen in Breda, dan raken de veilige plaatsen wel erg ver uit zicht voor de formatie van Robert Molenaar. Het gat met de nummers veertien en vijftien, FC Groningen en Willem II, bedraagt immers negen punten. Wil Roda niet direct degraderen, dan moet het sowieso FC Twente voorbij. De Tukkers hebben één punt meer.