Dumoulin stijgt plekje, maar verliest seconden op gele trui

© George Deswijzen
Op de slotklim van de zeventiende etappe is het Tom Dumoulin gelukt om een plekje te stijgen in het klassement. Chris Froome moest lossen en verloor kostbare tijd. Geletruidrager Geraint Thomas wist zijn voorsprong wel uit te bouwen.
Vooraf werd al verwacht dat het woensdag d-day zou worden voor de klassementsrenners. Het vuurwerk bleef in de ultrakorte zeventiende etappe echter lange tijd uit. De drie topfavorieten hielden elkaar in een wurggreep.

Seconden sprokkelen

Met een aanval van Primož Roglic ontbrandde de strijd op slechts enkele kilometers van de streep. Geraint Thomas liet zien dat hij op dit moment de beste renner uit het peloton is. Hij sprong met gemak naar het wiel van Roglic, Tom Dumoulin hield stand, maar Chris Froome moest passen.
Vlak voor de finish toonde Geraint Thomas zijn klasse. Hij wist weg te springen en zijn voorsprong op Dumoulin met enkele seconden te vergroten.

Formule 1-start

De zeventiende etappe was op meerdere vlakken uitzonderlijk. Zo werd er een nieuwe manier van starten getest; op een soort Formule 1-manier. De gele trui stond op poll position, met Chris Froome en Tom Dumoulin op de tweede startrij. Het vuurwerk bleef echter achterwege. De klassementsrenners wilden helemaal niet hard van start gaan en kozen voor hun eigen tempo.

Koplopers

Tanel Kangert sprong vrij vroeg in de etappe weg. Julian Alaphilippe sloot bij hem aan om de punten voor de bolletjestrui op te rapen. Na de tweede afdaling moest hij afhaken en bleef Kangert alleen voorop.
Pas op acht kilometer voor de streep werd hij ingerekend door Nairo Quintana en Rafal Majka. Quintana bleek uiteindelijk de sterkste van de dag. Hij won de ultrakorte etappe van 65 kilometer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!