Het waanzinnige sportjaar van Tom Dumoulin

© ANP
Tom Dumoulin heeft een waanzinnig wielerseizoen achter de rug. De Maastrichtenaar schreef historie door de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven.
Verder wist hij ook nog het NK én WK tijdrijden te winnen. Daarnaast ging hij nog aan de haal met de eindzege in de BinckBank Tour.

Historie

Dumoulin is de eerste Nederlander die de Giro d'Italia heeft weten te winnen. Dat deed hij in stijl. In de afsluitende tijdrit in Milaan moest de topman van Team Sunweb maar liefst 53 seconden goedmaken op rozetruidrager Nairo Quintana. De tijdritspecialist verpulverde zijn concurrenten.

Sanitaire stop

De Giro was behoorlijk spannend. Vlak voor de start van de slotbeklimming in de koninginnenrit verspeelde rozetruidrager Dumoulin ruim twee minuten. Dit omdat hij een sanitaire stop moest maken vanwege maagproblemen. Sportminnend Nederland dacht dat hij hier de eindzege had verspeeld, maar Dumoulin verbaasde vriend en vijand.

Roze wolk

Na zijn historische zege zat niet alleen Dumoulin, maar heel Nederland op een roze wolk. De Maastrichtenaar was de grote held van wielerfans. Dat werd ook duidelijk bij de huldiging op de Markt in Maastricht. Duizenden mensen waren op de been om het feestje met Dumoulin te vieren. Het regende onderscheidingen voor Giro-winnaar. Zo werd hij onder andere geridderd en benoemd tot Limburger van Verdienste.

Muzikaal cadeau

Om zijn feest compleet te maken, kreeg hij een muzikaal cadeau. Zo stond Kensington naast de kersverse Giro-winnaar op het podium. De band had zelfs een nummer aan Dumoulin gewijd.

Drie grootheden

Wielerlegenden Jan Janssen en Joop Zoetemelk waren ook naar Maastricht afgereisd om de huldiging van Tom Dumoulin bij te wonen. Jan Janssen noemde Dumoulin een toekomstig winnaar van de Tour de France. Zoetemelk prees de rust die Dumoulin tijdens de Giro uitstraalde, ook als het even wat minder goed liep zoals bij het incident met de veelbesproken sanitaire stop.

Derde keer

De Giro was niet het enige sportieve succes voor Dumoulin. De tijdritspecialist maakte op het Nederlands kampioenschap in het Gelderse 's-Heerenberg meer dan waar. Met overmacht won hij daar voor de derde keer het NK tijdrijden. Dat lukte hem vorig jaar en in 2014 ook al.

BinckBank Tour

Dumoulin wist naast de Giro nog een tweede etappewedstrijd te winnen. Zo ging hij ook aan de haal met de eindzege in de BinckBank Tour, een meerdaagse wedstrijd in Nederland en België. De renner van Team Sunweb is daarmee de opvolger van Niki Terpstra die de koers vorig jaar, toen nog onder de naam Eneco Tour, won.

WK Bergen

In het Noorse Bergen liet Dumoulin nogmaals zijn dat hij een specialist is in de race tegen de klok. Met overmacht verpulverde hij zijn belagers en pakte hij het goud. Het verschil met de nummer twee, de Sloveen Primoz Roglic, bedroeg 57 seconden. Brons was er voor de Brit Chris Froome.

Gouden randje

Het topjaar van Dumoulin leverde hem ook voor de vierde keer de Gerrit Schulte Trofee op. Het was de bekroning op een jaar met een gouden randje.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!