Tom Dumoulin: 'Ik voel me al klassementsrijder'

Een welverdiende rustdag in de Giro d'Italia © ANP
Maandag genoten de deelnemers aan de Giro d'Italia van een rustdag aan de vooravond van een loodzware slotweek.
Tom Dumoulin, de klassementsleider deed 's middags een dutje en vertelde daarna dat hij zondagavond chocoladetaart als dessert had gehad. Maandagavond zou kok Tim voor hem pannenkoeken bereiden.

Hongerig
"Het hoeft niet altijd supergezond te zijn. Die kleine lekkere dingetjes maken je hongerig. Ik kan daarvan genieten", aldus een ontspannen ogende rozetruidrager. De komende week is eigenlijk met geen enkele week in een grote ronde te vergelijken, vertelt de Maastrichtenaar. "Volgens mij heb ik nog nooit ergens zo'n slotweek gehad!"

Min of meer geslaagd

Op de vraag of de slotweek van deze Giro een soort examen is voor zijn metamorfose van tijdrijder naar klassementsrijder, antwoordt de Sunweb-kopman resoluut. "Zelfs al zak ik door het ijs, dan wil dat niet meteen zeggen dat ik gezakt ben voor dit examen. Ik denk dat ik voor deze Giro al min of meer geslaagd ben. Ik heb het al goed gedaan en al heel mooie dingen laten zien. Nu is het zaak rustig te blijven en te proberen het af te maken. Ik ga niet meteen conclusies trekken als het niet goed gaat in de laatste week."

Oropa

Op Oropa wilde Tom in eerste instantie de schade beperken, maar hij wist zijn voorsprong te vergroten en de etappe te winnen. "Als die kans zich in de slotweek voordoet, zal ik hem zeker niet laten liggen."

Tom Dumoulin wint en houdt roze

Stelvio

Dinsdag vervolgen de renners de Giro met de etappe van Rovetta naar Bormio. Op de 222 km tussen start en finish moeten Tom en zijn collega's onder meer over de Mortirolo en de Stelvio, twee Alpenreuzen. Tom is de Mortirolo in zijn voorbereiding van de 'zware'' kant opgereden. "Die vond ik heel gaaf", aldus de Maastrichtenaar. "Nu doen wij de Mortirolo van de makkelijke kant. Daarom vind ik de beklimming van de Stelvio dinsdag mooier."