Middenvelder terug naar Nederland na Duits avontuur

© FC Twente
Middenvelder Michaël Maria (22) keert bij FC Twente terug op de Nederlandse velden, na een jarenlang avontuur in Duitsland.
De twintiger uit Kerkrade komt over van FC Erzgebirge Aue, waar hij dit seizoen amper aan de bak kwam.

Twee wedstrijden
In Oost-Duitsland kwam hij dit seizoen slechts tot twee wedstrijden. Zijn laatste officiële minuten dateren alweer van 13 augustus, toen hij als invaller binnen de lijnen kwam in het bekerduel tegen Wehen Wiesbaden. Vier dagen voor die partij mocht hij een kwartier invallen in de competitiewedstrijd tegen 1.FC Heidenheim.

Jeugd bij PSV
Maria doorliep de gehele jeugdopleiding van PSV, maar wist de stap naar het eerste elftal niet te maken. In de A-jeugd verkaste hij nog van PSV naar Vitesse, maar ook daar kwam hij niet verder dan de jeugdrangen. Begin 2014 stapte hij over naar de Duitse tweededivisionist VfL Bochum, waar Gertjan Verbeek op dat moment trainer was. Twee jaar later maakte hij onder Verbeek zijn debuut als profvoetballer.

Bergafwaarts
Hoewel hij de laatste negen wedstrijden in de 2. Bundesliga in actie kwam namens Bochum, verlengde de club zijn aflopende contract niet aan het einde van het seizoen. Na maanden naar een nieuwe club te hebben gezocht, vond hij onderdak in de 3. Bundesliga, bij SG Sonnenhof Großaspach. Dat uitstapje leverde hem nog een transfer naar FC Erzgebirge Aue, maar dat werd dus geen succes.

Bekend gezicht
Bij FC Twente krijgt hij wederom met trainer Verbeek te maken. Maria heeft een contract tot het einde van dit seizoen getekend. Als hij bevalt in Enschede, heeft de club de optie om dat contract met een jaar te verlengen. "Ik verheug me erop om weer met Gertjan Verbeek te mogen werken, ik hou van zijn directheid", zegt de middenvelder op de website van zijn nieuwe club.

International
Maria is overigens elfvoudig international van Curaçao. Met dat land won hij afgelopen zomer de Caribbean Cup. Ook kwam hij in actie tijdens WK-kwalificatiewedstrijden en speelde hij drie partijen tijdens de Gold Cup. De Kerkradenaar wordt door FC Twente gehaald voor de linksbackpositie, maar is van nature een middenvelder. Hij speelde ook vaker als linksbuiten.