Verstappen en Dumoulin genomineerd voor Sportman 2017

© ANP
Wielrenner Tom Dumoulin neemt het bij de verkiezing van Sportman van het Jaar op tegen autocoureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer. Dat heeft een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor bepaald.
De jury koos voor de drie nominaties uit een shortlist die was opgesteld door de NOS en NOC*NSF, de organisatoren van het Sportgala.
Lieke Martens
Bij de vrouwen bleven zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen en atlete Dafne Schippers over. Lieke Martens maakt dus geen kans meer op de titel Sportvrouw van het Jaar.

50 procent
De stemming is op 19 december, voorafgaand aan het gala in de Amsterdamse RAI. Sporters stemmen daar op sporters, de genodigde bondscoaches doen dat voor de coachprijs. Hun aandeel bepaalt 50 procent van de keuze. De individuele vakjuryleden, onder wie Guus Hiddink en Pieter van den Hoogenband, bepalen de andere helft van de keuze.

Vrouwenvoetbalteam

De prijs voor de beste ploeg gaat naar het nationale mannenhockeyteam, de aflossingsploeg van de shorttrackmannen of het Nederlands vrouwenvoetbalteam. Met deze prijs dingt Lieke dus nog wel mee. De strijd om de titel Coach van het Jaar gaat tussen Jac Orie (langebaanschaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Sarina Wiegman (vrouwenvoetbal).

Prestatiedichtheid

"2017 was een succesvol jaar, met prachtige prestaties op grote evenementen", aldus Van de Goor. "Het is moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. Er zijn veel goede discussies gevoerd binnen de vakjury. Iedereen brengt daarbij zijn eigen visie en ervaring mee. We beoordelen onder andere op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement en de mondiale spreiding van de sport op topniveau."