Verstappen start vanaf de vierde plek in Japan

© ANP
Na een aardige kwalificatierace start Max Verstappen zondag vanaf de vierde plaats in de Grand Prix van Japan.
Verstappen legde zijn concurrenten het vuur aan de schenen, al was het verschil in vermogen tussen de auto's van Red Bull en aan de andere kant Ferrari en Mercedes op momenten ietwat confronterend.

Supersofts
De Limburgse coureur startte de kwalificatie uitstekend op zijn supersofts. Alleen Hamilton (Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari) waren sneller in Q1. Die eerste ronde werd overigens abrupt beëindigd, omdat Romain Grosjaen (Haas) flink crashte. Hij kon de kwalificatie niet voortzetten.

Record
In Q2 liet Hamilton even zijn spierballen zien; hij reed een tijd van 1.27,819. Daarmee reed hij de snelste tijd die ooit is geklokt in Suzuka. Vettel, Bottas en Verstappen moesten de Engelsman niet geheel verrassend voorrang verlenen. Red Bull-collega Daniel Ricciardo eindigde als vijfde.

Gridstraffen

?Voorafgaand aan de kwalificatie was overigens al duidelijk dat Verstappen zondag aan de start weinig last heeft van Räikkönen en Bottas (Mercedes). Beide heren hebben een gridstraf gekregen van vijf plekken en maakten daarmee bij voorbaat al geen kans op een fraaie startpositie.
Overstuur
Verstappen kende een matig slot van de kwalificatie; een moment van overstuur kostte hem de vierde plek in Q3. Die ging uiteindelijk naar Ricciardo. Hamilton vernietigde het baanrecord dat hij eerder op de dag had gereden; hij klokte 1.27,319 en werd weer eerste.

Wereldtitel
De Engelsman mag daarom de volgende stap naar de wereldtitel zetten vanaf pole position. Verstappen vertrekt vanaf plaats vier, ondanks het feit dat hij als vijfde eindigde in de kwalificatie. De gridstraf van Bottas helpt de jonge Limburger een rij naar voren.

De race op het circuit van Suzuka is zondag vanaf 07:00 uur live te volgen bij 1Limburg.