Max-mania: Verstappen zorgt voor oranje invasie in Wallonië

© ANP
De schattingen lopen uiteen, maar volgens de organisatie van de Formule 1 race in Spa-Francorchamps komen er dit weekend zo’n 80.000 Nederlanders naar het Belgische circuit.
Het feest is nu al in volle gang.

Risico

De vriendengroep van Tonny Grooten uit Wierden sluit het liefst elk risico uit. Al op donderdagochtend vertrokken de mannen, zestien in totaal, in alle vroegte richting Spa om de drukte voor te zijn. Ze zijn echte liefhebbers. Achter een van de auto’s hangt een heuse Max Verstappen caravan, zo ongeveer in de kleuren van de helm waarmee de coureur zondag tijdens de Belgische Formule 1 race rijdt. Het is een oud beestje, maar voor zo’n weekend voldoet hij prima.
© ANP

Gekkenhuis

Het is het een gekkenhuis op camping 37, op loopafstand van het circuit. De caravan van de vrienden dient als mooi decor, al is alles in de omgeving oranje in aanloop naar de race. Tienduizenden Nederlanders zijn al gearriveerd in de hoop Verstappen zondagmiddag te zien schitteren. "Het wordt elk jaar drukker", zegt Grooten.

Vader Jos

Zelf ging hij al kijken toen vader Jos nog racete, maar destijds kon je de Nederlandse supporters bij wijze van spreken nog één voor één tellen. Tegenwoordig vindt er een ware exodus plaats richting Wallonië. "Al trekt het ook mensen die minder om de sport geven. Polonaisepubliek, zeg maar. De sfeer lijdt daar echter niet onder. Vanavond is het weer bier, gezelligheid en kampvuur. Zo gaat dat elk jaar."
© ANP

Parkeerplaats

Terwijl Grooten en zijn vrienden de vrije training bekijken, schuiven duizenden andere Nederlanders nog aan in de file. Bij Eijsden, langs de A2, heeft de BOVAG op de laatste parkeerplaats voor de grens een pitstop ingericht om het leed van het naderende oponthoud alvast te verlichten.

Dolle boel

Het is een dolle boel. Er zijn hapjes en drankjes, dames staan beschikbaar voor een stoelmassage, het raceteam van Verstappen verkoopt nog een stapel petjes en kleding en of het nog niet gezellig genoeg is, komt dweilorkest Knoatergek uit Mook ook nog een duit in het zakje doen. Ook hier geldt: alleen maar vrolijke gezichten.
© Jean-Pierre Geusens

Bomvolle camping

Terug naar Spa. Tussen de oranje gekte is het lastig om raceliefhebbers uit andere landen te vinden. Maar wie goed zoekt, vindt ze. Op camping L’eau Rouge bijvoorbeeld, dat vooral door Engelsen wordt bevolkt. Ook niet vreemd, als je je bedenkt dat de huidige wereldkampioen een Brit is. "Uiteraard zitten wij helemaal vol", zegt de receptioniste. "Onze meeste gasten boeken nu alweer voor volgend jaar. Wie nu nog een plek zoekt, is laat. Maar er zijn veel wilde campings, dus je kunt altijd ergens overnachten."

Toeristenbureau

Ook het toeristenbureau verwijst voor de laatste plekken naar inwoners die een stuk grond beschikbaar stellen voor kampeerders. Of je moet het prima vinden om wat verder weg te zitten. Maar hoe ver? "Wij zitten ook echt vol, allemaal Nederlandse vriendengroepen. Heel gezellig", klinkt het bij camping Petite Suisse in Dochamps. Maar dat is vanuit Nederland toch drie kwartier voorbij het racecircuit? "Dat klopt. Maar blijkbaar is het toch dichtbij genoeg om voor ons te kiezen."
© ANP

Liveblog

De race op het circuit van Spa-Francorchamps is zondagmiddag vanaf 14:00 uur live te volgen bij 1Limburg.