Honderd klimtalenten bij nationale jeugd-klimwedstrijd

© L1
In Sittard vindt zaterdag de nationale jeugd-klimwedstrijd plaats, met 100 talentvolle klimmers tot 18 jaar.
Het is geen toeval dat voor Sittard is gekozen: hier staat de enige klimhal in de Benelux die alle disciplines van het sportklimmen biedt.

Stijging

George Groot van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging ziet de populariteit van het klimmen al jaren stijgen. "Waar het voorheen alleen avonturiers waren die de bergen introkken, groeit de klimsport met de komst van de klimhallen steeds meer uit tot een volwaardige sport voor iedereen", zo stelt Groot.

Olympische sport

Die groei werd vorig jaar beloond: toen werd de klimsport toegevoegd aan de lijst van olympische sporten. De olympische sport bestaat uit drie disciplines: lead, boulder en speedklimmen. Bij leadklimmen zit je vast aan een touw en klim je langs een klimwand omhoog terwijl de route steeds moeilijker wordt. Wie het verste komt, wint.
Bij boulderen draait alles om kracht en klim je maximaal 4,5 meter hoog. De enige zekerheid is de valmat. Speedklimmen is de sprint van de klimsport. Klimmers moeten dan zo snel mogelijk 15 meter tegen een wand omhoog klimmen.

Nationaal team

Alle ogen zijn zaterdag gericht op de Sittardse Nigel Armino. Hij maakt onderdeel uit van het nationale team in sportklimmen. Wie weet staat hij 2020 op de Olympische Spelen in Tokyo, waar de klimsport voor het eerst op het programma staat.