Geleens kickbokstalent gaat voor goud op NK

© iStock
De 15-jarige kickbokster Sam Martens uit Geleen behoort tot de beste van Nederland in haar leeftijdscategorie. Aanstaande zondag is zij tijdens het NK één van de grote favorieten
"Ik ga er alles aan doen om Nederlands kampioen te worden. De voorbije maanden heb ik hard getraind, vaak wel zes keer per week. Met de conditie zit het dus goed, ik ben klaar voor het NK."

Ontwikkeling
Dat intensieve trainen doet Martens al jarenlang bij sportschool JEGO GYM in Sittard, onder begeleiding van Jeroen Goebbels. "Ik vind het een voorrecht om met Sam te mogen werken. Ze heeft zoveel talent, dat maakt het voor mij als trainer alleen maar makkelijker. De laatste jaren heeft Sam zich ongelooflijk ontwikkeld, want in haar begintijd stak ze er zeker nog niet met kop en schouders bovenuit. Dat is nu wel veranderd."

EK
Na het NK richt Martens haar pijlen op het Europees Kampioenschap in Manchester, dat volgende maand begint. Ook op dit toernooi hoopt ze te scoren. Al zal de lat op het EK natuurlijk hoger liggen dan op het NK. "Toch acht ik de kans op een goed resultaat van Sam reëel", zegt Goebbels. Martens zelf is ook ambitieus: "Ik ga voor het hoogst haalbare en hoop een mooie uitslag mee naar Limburg te nemen."

Nieuwe regels

Wat de verdere toekomst voor Martens gaat brengen is lastig te voorspellen. Dat heeft niet zozeer te maken met haar talent, maar meer met de veranderende regels in het kickboksen. Vanaf 1 januari 2018 is het namelijk voor kickboksers, thaiboxers en MMA-beoefenaren onder de 16 jaar in Nederland niet langer toegestaan te trappen en stoten naar het hoofd.

Angel uit de sport

Volgens Goebbels een slecht idee, het maakt de sport volgens hem zelfs een beetje 'dood'. "Er gaat veel veranderen en dat vind ik een slechte zaak. De kinderen worden te veel betutteld en dat hoeft niet, zo lang alles veilig verloopt. Met deze nieuwe maatregelen wordt de angel uit de sport gehaald. Dat zou voor Sam weleens nadelige gevolgen kunnen hebben met het oog op de toekomst. Al hoop ik dat natuurlijk van niet."