Druk wielerboek uitgesteld vanwege prestatie Tom Dumoulin

Tom Dumoulin voorafgegaan door Laurens ten Dam in de etappe van woensdag. © Frank Moonen
De druk van een boek over Limburgers in de Tour de France is wekenlang tegengehouden om de prestatie van Tom Dumoulin in de Giro mee te kunnen nemen.
Het boek van wielerjournalist Wiel Verheesen was al lang klaar. Maar het hoofdstuk over Tom Dumoulin is nu geactualiseerd met zijn winst van de Giro d'Italia.

Portretten

"In het boek staan tal van portretten en daarin wordt ook de carrière van de desbetreffende renner beschreven. De deadline verliep eigenlijk al een paar weken geleden. Ik had toen nog geschreven dat 'op het moment van drukken Tom Dumoulin een eerste poging waagt om zich als ronderenner te bewijzen'. Het zou natuurlijk vreemd zijn als het boek weken na de Giro uitkomt en dan deze geweldige prestatie niet is benoemd", zegt Verheesen. "We hebben daarom kunnen regelen dat we het hoofdstuk over Tom pas afgelopen maandag hoefden aan te leveren."

Wielerlegendes

In het tweehonderd pagina's tellende boek staan foto’s en verhalen van Limburgse wielerlegendes van vroeger en nu. Denk daarbij aan Jan Lambrichs, Jan Nolten, de gebroeders Harings, Jan Krekels en Peter Winnen, maar ook renners uit de recentere geschiedenis zoals Marc Lotz en Wout Poels. Naast wielrenners zijn er ook tientallen provinciegenoten in een andere rol betrokken bij de Tour de France, zoals journalist Raymond Kerckhoffs, jurylid Jean Houben en motard Willy Wauthlé.
De boekpresentatie vindt plaats op 19 juni in Valkenburg.