'Er komt te weinig hockeytalent uit Limburg'

© Istock
Er stroomt nog té weinig Limburgs hockeytalent door naar de nationale top. Die conclusie trekt Topsport Limburg.
"Voor grote landelijke clubs is het niet interessant om te komen scouten in Limburg", zegt Ivo Konings van Topsport Limburg

Talent

Om het bestaande talent een kans te geven zichzelf om te dopen tot de nieuwe Maartje Paumen, wordt de Hockey Academie in het leven geroepen. Een soort extra hockeytraining en begeleidingsysteem bovenop de reguliere clubtraining om jong talent vroeger te laten doorstromen naar grote nationale clubs.

Hockey Academie

Maar, die academie is niet voor iedereen. Daarvoor moet je eerst naar de selectietraining, gisteren bij HC Scoop in Sittard waar 40 jongens en meisjes uit de C- en D-jeugd van alle Limburgse hockeyclubs zich verzamelden. "Hopelijk word ik gescout", zegt Xavier uit Weert terwijl hij op zijn bitje knauwt. "Ja", knikt hij vervolgens hoopvol, "ik wil wel in dat team zitten ja." Ook de 11-jarige Bregje van hockeyclub Hockeer ziet het al helemaal voor zich. "Ik zou later graag in het Nederlands elftal komen. Als ik word uitgekozen ben ik heel blij. Anders is het ook niet erg. Dan ga ik me gewoon heel hard inzetten voor mijn eigen club."

Grote jongens

Ivo Konings van Topsport Limburg is optimistisch over de academie. "Hoe vroeger we de talenten begeleiden, hoe beter", zegt hij. "In Limburg is wel degelijk hockeytalent, maar ze worden nauwelijks begeleid. En het clubniveau in Limburg moet omhoog, wil je meedoen met de grote jongens op landelijk niveau."

Selectie

Als je geselecteerd wordt om deel te nemen aan het programma van de academie, betekent dat iedere woensdag extra training naast de reguliere training van je club. "We houden ons daarbij aan de leerlijnen van NOC NSF en dan gaat het vooral om voeding, prestatiegedrag en video analyses. Pittig, maar je moet er iets voor over hebben", lacht Konings. De geselecteerde talenten hebben inmiddels bericht gehad.