72-jarige Vossen rijdt negende Rally van Monte Carlo

© iStock
Henk Vossen uit Tegelen behoort tot het selecte deelnemersveld dat donderdag op de Place du Casino in Monaco aan de start staat van de befaamde Rally van Monte Carlo.
Vossen komt tijdens de 86ste editie voor de negende keer in actie bij de illustere rally.

1968

De 72-jarige rallyrijder maakte in 1968 met een Saab 96 zijn debuut in de rallysport en debuteerde in 1979 met een Opel Kadett in de Rally van Monte Carlo."Je kon toen vanuit meerdere Europese steden vertrekken", vertelt Vossen aan L1. "Ik vertrok toen vanuit Lausanne zonder ook maar één klassementsproef verkend te hebben en maakte gebruik van aantekeningen van rijders die al eerder aan de rally hadden meegedaan."

Veel veranderd

Vossen staat inmiddels voor de negende keer aan de start en rijdt samen met navigator Radboud van Hoek in een Ford Fiesta R5. "Er is in de loop der jaren veel veranderd", vertelt de coureur, die begin deze week het merendeel van de klassementsproeven heeft verkend. Hij is echter voorzichtig. "De omstandigheden kunnen in de komende dagen veranderen en je zult alert moeten blijven."

1642 kilometer

Vossen en zijn navigator beginnen donderdagavond aan een rally, waarin direct twee proeven in de Alpen afgewerkt moeten worden. In de dagen erna volgen nog eens vijftien etappes, waaronder een proef over de beruchte Col de Turini. In totaal moeten de rijders 1.642 kilometer afleggen, waarvan 389 kilometer op snelheid.

Verbeteren

De Tegelse rallyrijder eindigde in de vorige editie als 39e en hoopt die klassering te verbeteren. “De top 20 is niet haalbaar”, aldus Vossen, “die plaatsen bezetten de fabrieksteams!”