Sterk VVV pakt ook in Enschede de volle buit: 1-2

© Jack Kochanowski
Sterk VVV pakt ook in Enschede de volle buit: 1-2.
De formatie van Maurice Steijn klopte verrassend FC Twente in de Grolsch Veste met 1-2. Vito van Crooy zorgde voor het hoogtepunt van de avond met een sensationeel openingsdoelpunt.

25 september 1960

Het is voor het eerst sinds 25 september 1960 dat VVV met drie punten uit Enschede vertrekt. Met zes punten uit twee duels zijn de Venlonaren gedeeld koploper van de Eredivisie.

Openingsfase

De openingsfase was voor de thuisclub, die na twee minuten spelen de 1-0 op het scorebord had kunnen zetten. Aanvaller Marko Kvasina schoot uit de draai op de paal en de rebound van ex-VVV'er Danny Holla ging rakelings voorlangs. VVV tastte af en liet het balbezit aan FC Twente, dat via opnieuw Kvasina nog een prima mogelijkheid creëerde maar de trekker niet overhaalde. VVV zou dat vervolgens aan de overkant wél doen.

Vito van Crooy

Halverwege de eerste helt schoot Vito van Crooy letterlijk en figuurlijk uit zijn slof en joeg hij de bal uit een scherpe hoek snoeihard tegen de touwen: 0-1. Nog geen minuut later had hij ook de 0-2 moeten binnenwerken, maar ditmaal faalde hij oog-in-oog met FC Twente-goalie Jorn Brondeel. De thuisclub kon daar in het restant van de eerste helft alleen schoten van Fredrik Jensen en Nikola Gjorgjev tegenover zetten. VVV sloeg echter opnieuw toe, toen Brondeel mistastte bij een VVV-corner. Seuntjens kopte de bal op maat terug in de doelmond, waar Jerold Promes het laatste zetje gaf en de 0-2 liet aantekenen.

Fluitconcert

Direct na de rust probeerde het getergde FC Twente, dat door het eigen publiek al op een fluitconcert werd getrakteerd, VVV vast te zetten. Goed verdedigend werk van de Venlonaren voorkwam echter lange tijd dat de Enschedeërs echt gevaarlijk konden worden. De aansluitingstreffer zou er toch komen, al kwam deze letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen: Tom Boere toonde zich genadeloos en kopte overtuigend de 1-2 binnen. De Tukkers kwamen zodoende uit het niets terug in de wedstrijd.

Promes

In de laatste twintig minuten waren de beste mogelijkheden weer voor VVV. Promes leek het duel definitief in het voordeel van de Venlonaren te beslissen, maar Brondeel pareerde met een sterke reflex. Daarnaast werd de op het oog doorgebroken Torino Hunte een 100%-kans ontnomen door een onreglementaire tackle van Twente-aanvoerder Stefan Thesker, die daarvoor slechts een gele kaart ontving. Ook Lennard Thy had de voorsprong kunnen uitbreiden, maar zijn inzet verdween via Brondeel en de lat over het doel. De stand zou niet meer wijzigen, waardoor VVV na twee speelrondes met de maximale score gedeeld koploper is.