Fortuna verliest na slecht begin van Jong Ajax

© Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft vrijdagavond zijn meerdere moeten erkennen in Jong Ajax.
Op sportcomplex de Toekomst in Amsterdam werd een spektakelstuk met 4-2 verloren.

Eerste minuut

Binnen één minuut keken de Sittardenaren al tegen een achterstand aan. Mateo Cassierra liet Fortuna-goalie Miguel Santos kansloos. De ploeg van oud-Ajacied Sunday Oliseh ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. Djibril Dianessy werd diep gestuurd maar zijn schot ging ver naast het doel van Ajax-keeper Kostas Lamprou.

Zwakke doeltrap

Na een zwakke doeltrap van Santos kon de beloftenploeg van Ajax profiteren. Robert Muric schoot in de twaalfde minuut op aangeven van Cassierra de 2-0 tegen de touwen.

?Vroege wissel

Oliseh toverde vervolgens een vroege wissel uit de hoge hoed. Finn Stokkers werd naar de kant gehaald voor de Portugese linksbuiten André Vidigal. Maar hij kon het tij niet direct keren. Jong Ajax was opnieuw gevaarlijk. Maar een afstandsschot van Noussair Mazraoui spatte op de lat uiteen. Een paar minuten later mocht Dennis Johnsen nog aanleggen. Zijn inzet ging hoog over het doel van Santos.

Kans

Fortuna kon in de 30e minuut pas een vuist maken. Lamprou lag in de weg, waardoor de aansluitingstreffer van Dianessy uitbleef. In de 36e minuut werd Marco Ospitalieri neergehaald in de zestien van de thuisploeg. Maar arbiter Rob Dieperink gaf de middenvelder geen penalty. Vlak voor rust was het opnieuw Dianessy die in stelling werd gebracht. De aanvaller hielp de voorzet van Vidigal om zeep. De Sittardenaren gingen rusten met een stand van 2-0 op de borden.
© Niels van Renen

Tweede helft

Na een donderspeech van Oliseh kreeg Fortuna meteen een uitgelezen kans. Vidigal verslikte zich in de sterk keepende Lamprou. Kort daarna is het Muric die zijn tweede van de avond maakt: 3-0.

Schuurs

Ajax leek op rozen te zitten. Totdat Fortuna-captain Perr Schuurs iets terug doet namens de bezoekers. Het door Nederlandse topclubs begeerde talent verschalkte Lamprou in de 59e minuut met een vlammend schot. Daar bleef het niet bij voor Fortuna. Na een snelle uitbraak wist Lisandro Semedo de wedstrijd in de 63e minuut weer spannend te maken: 3-2.

Jacht op gelijkmaker

De Sittardenaren gingen op jacht naar de gelijkmaker. Dat resulteerde in een kans voor middenvelder Jorrit Smeets. Even later kreeg Dianessy nog een kopkans, maar hij kopte recht in de handen van Lamprou.

Fenomenale stift

Ondanks het sterke spel van Fortuna, kon Ajax de voorsprong vergroten. Dennis Johnsen scoorde met een fenomenale stift zijn tweede doelpunt van de avond: 4-2. Als reactie hierop haalde Oliseh Dries Saddiki naar de kant. Clint Essers mocht zijn opwachting maken.

Buitenspel

In het slot van de wedstrijd leek Fortuna nog een doelpunt te kunnen maken. Maar Dianessy stond buitenspel, waardoor het feestje niet doorging. Even later kon de pas in het veld gekomen Stefan Aškovski gevaarlijk worden. De Macedoniër zag zijn stiftbal over het doel gaan, waardoor de eindstand van 4-2 op het scorebord bleef staan.
© Niels van Renen