Video: Vilt heeft geen voetbalclub meer

© L1
Het voetbalseizoen voor de profs is al begonnen. De amateurs zijn nog druk bezig met de voorbereiding. Maar niet bij SV Vilt.
De club die in 1934 werd opgericht had nog maar 13 leden. En dus is de stekker eruit getrokken.

Hoogtijdagen

Jos Smits was de laatste voorzitter van de club en doorliep alle jeugdelftallen. Hij denkt met weemoed terug aan het hoogtepunt van SV Vilt. "In het seizoen 1991/1992 werden we kampioen in een hele spannende wedstrijd. Er stonden wel 1100 fans langs het veld. We promoveerden toen naar de derde klasse."

Onderzoek

Uit onderzoek van het Mulier Instituut in Utrecht blijkt dat 30 procent van de sportverenigingen hun financiële toekomst somber inzien. Vooral kleinere clubs, clubs zonder accommodatie en zaalsportverenigingen kunnen het financieel zwaar hebben. Ook blijkt dat 18 procent van de verenigingen die geldzorgen heeft, de ledenbijdrages moeten verhogen ten opzichte van vorig jaar en vooral de inkomsten uit contributies zien teruglopen.

Grote Clubactie
Daarnaast nemen ook gemeentelijke bijdragen, sponsoring en kantinebestedingen af. Verenigingen die het financieel lastig hebben, hopen op meer geld van loterijen, oud papier ophalen en de Grote Clubactie. Het meeste geld zijn de clubs kwijt aan accommodaties en bonden.
De 13 leden van SV Vilt zijn inmiddels gestopt of verkast naar een andere club. Wel blijft de handbaltak van vereniging bestaan. Voor de velden wordt een andere bestemming gezocht door de gemeente.