Max Verstappen klokt zesde tijd in eerste training Monza

© AFP/Behrouz Mehri
Max Verstappen is de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza goed doorgekomen. Hij klokte de zesde tijd in zijn Red Bull.
Het gat met Lewis Hamilton van Mercedes, de snelste coureur in de sessie, bedroeg wel meer dan een seconde. De Finn Valtteri Bottas (Mercedes) noteerde de tweede tijd, kampioenschapsleider Sebastian Vettel (Ferrari) de derde. Ferrari aast zondag op de zege in de thuisrace, iets dat voor het laatst gebeurde in 2010.

Problemen

Verstappen wil in Monza de nare smaak van Spa wegspoelen. De Nederlander viel in zijn 'thuisrace' al na acht ronden uit door motorproblemen. Het was zijn zesde uitvalbeurt in twaalf races. Hij was na de eerste training op Monza redelijk tevreden.
"Zoals verwacht zijn we te langzaam, maar het viel tot nu toe nog mee. We proberen er het beste van te maken", zei hij op Verstappen.nl.

Topsnelheid

Het circuit in Italië is bij uitstek geschikt voor de auto's die een hoge topsnelheid kunnen halen, zoals Mercedes. De Red Bull van Verstappen schiet op dat punt tekort. De negentienjarige Nederlander moet zondag bovendien ook nog eens vijftien plekken naar achter in de startopstelling, omdat hij een nieuwe motor krijgt.
Een topklassering wordt daardoor een zware opgave voor Verstappen, maar helemaal achteraan beginnen hoeft hij niet. De Spanjaard Fernando Alonso (McLaren) moet nog meer onderdelen van de motor vernieuwen. Hij krijgt een 'gridstraf' van 35 plaatsen.