Fortuna na 16 jaar terug in Eredivisie

© Niels van Renen
Na een afwezigheid van zestien jaar keert Fortuna Sittard komend seizoen terug in de Eredivisie. Met een 1-0 overwinning op Jong PSV, door een goal van Finn Stokkers, werd de promotie in eigen huis beklonken.
De Sittardenaren zijn niet de eindwinnaar van de Jupiler League, want die titel trok Jong Ajax met een 2-1 zege op MVV naar zich toe. Promotie-concurrent NEC speelde met 3-3 gelijk bij FC Dordrecht.

Rooskleurig

Met een afgeladen vol stadion als steun in de rug zag het er al snel rooskleurig uit voor Fortuna, want concurrent NEC kwam rap op een 0-1 achterstand in Dordrecht. De Sittardenaren leken zelf niet bevangen door de stress, want met frivole aanvallen bracht het Jong PSV regelmatig in de problemen. Finn Stokkers was in de openingsfase dichtbij de openingstreffer, maar Jong PSV-keeper Luuk Koopmans kon redding brengen.

Uitstekend gevoel

Diezelfde Koopmans was in de eerste helft sowieso de uitblinker bij de gasten. Hij hield Lisandro Semedo tweemaal van scoren af en sloeg ook een vlammend schot van Perr Schuurs uit de kruising. Bovendien miste Lars Hutten met het hoofd het doel, maar ondanks de 0-0 stand ging Fortuna met een uitstekend gevoel de rust in: NEC kwam, nota bene met een man meer op het veld, op slag van rust op een 2-0 achterstand.
[slideshow:video:1258824||video:1259288||video:1263187||video:1262403]

Extase

Direct na rust bracht Finn Stokkers de Sittardse arena in extase: hij knikte een afgemeten vrije trap van Todd Cantwell feilloos tegen de touwen en tekende daarmee voor de 1-0. Dat NEC ondertussen in hoog tempo de 2-0 achterstand in Dordrecht omboog in een 2-3 voorsprong, was daardoor van ondergeschikt belang. Wel kon Fortuna haar dominante spel na de openingstreffer moeilijk vasthouden.

Promotie

Grote problemen bleven Fortuna in verdedigend opzicht echter bespaard. Semedo had het duel definitief op slot kunnen gooien, maar de Portugees maaide in kansrijke positie over de bal heen en raakte de lat. Hoewel de Jupiler League-titel door Jong Ajax's resultaat tegen MVV uit zicht raakte, kwam de promotie naar de Eredivisie ook in de slotfase niet meer in gevaar.

Eindstand

Jong Ajax werd eerste in de eindstand van de Jupiler League, met 79 punten uit 38 duels. Die ploeg komt echter niet in aanmerking voor promotie. Fortuna eindigt op één punt achterstand als tweede, op vier punten gevolgd door nummer drie NEC.
[slideshow:image:1090148||image:1145508||image:1141176]
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!