Ruim 4 miljoen zagen Martens met Oranje kampioen worden

© ANP
Ruim 4 miljoen kijkers hebben de Nederlandse voetbalsters Europees kampioen zien worden.
Volgens de Stichting Kijkonderzoek bekeken 4,1 miljoen mensen de finale Nederland - Denemarken zondagavond. De prijsuitreiking van Oranje werd nog beter bekeken, want daar stemden bijna 5,4 miljoen televisiekijkers op af.

Populair

De finale is goed bekeken; naar een populair televisieprogramma als Boer zoekt vrouw keken in 2016 gemiddeld ook ruim 4 miljoen kijkers, aldus Stichting Kijkonderzoek. De troostfinale van het Nederlands mannenelftal op het WK voetbal in juli 2014 werd door ruim 6,4 miljoen mensen gevolgd. Nederland won toen met 3-0 van Brazilië en pakte brons.

Meer mensen

Tijdens het EK trokken de wedstrijden van de voetbalvrouwen steeds meer kijkers. Naar de poulewedstrijden keken gemiddeld ruim 2 miljoen mensen. Ruim drie miljoen mensen zagen donderdag hoe het Nederlands elftal zich plaatste voor de finale.

Records

De NOS had de uitzendrechten voor het EK voor vrouwen en spreekt van een aaneenschakeling van kijkcijferrecords. Zo zagen 10,2 miljoen mensen 'iets' van de wedstrijden van de Oranjevrouwen. Hoogtepunt was de laatste minuut van de finale toen er 5,5 miljoen mensen voor de tv zaten. Dat is 83 procent van alle mensen die op dat moment televisie keken, aldus de NOS.

Limburg

Aan het Europees Kampioenschap deden drie Limburgse vrouwen mee: Lieke Martens (Nieuw-Bergen), Dominique Janssen (Horst) en Vanity Lewerissa (Maastricht).