'Moeten alle Fortuna Sittard-spelers blond haar hebben?'

© L1 / Bas Dingemanse
Fortuna Sittard haalde tot dusver elf nieuwe spelers naar de club en keek daarbij niet bepaald naar nationaliteit; slechts één van hen had zijn wieg in Nederland staan. Mustafa Aztopal (40), technisch directeur van de club, vindt dat geen enkel probleem.
De term 'vreemdenlingenlegioen' viel deze zomer vaker als het ging over de activiteiten van de Sittardse club op de transfermarkt. Aztopal haalt er zijn schouders over op. "We zijn een internationale club."

Alle windstreken

Fortuna Sittard haalde een Amerikaan, een Australiër, twee Belgen, een Hongaar, een Moldaviër, een Senegalees, een Slowaak en twee Venezolanen in huis. "Waarom willen Nederlanders per se spelers uit eigen land, of uit België of Scandinavië?" vraagt Aztopal zich af. "Herkenbaarheid? Je identificeert je met een club, niet met een speler. Kijk naar topteams in Engeland. Chelsea speelt wekelijks zonder Engelse spelers en toch hebben de fans binding met de club."

Globaal netwerk

De Turkse technisch directeur heeft naar eigen zeggen geprobeerd de Nederlandse visie te begrijpen. "Echt waar, want ik heb respect voor dit land en de cultuur. Maar ik kan het hier gewoon niet over eens worden. Moeten alle spelers van Fortuna Sittard blond haar en blauwe ogen hebben? Wij kijken naar kwaliteit en karakter. Voetbal is globaal, als je een goed netwerk hebt. En geloof mij: wij hebben een goed netwerk."

Ronaldinho en Tony

Wat heet. Aztopal werkte jarenlang in de top van het Turkse bankwezen, voordat hij in 2011 de overstap maakte naar de voetballerij. Sindsdien werkte hij als general manager van de Turkse club Kasimpasa en als consultant voor Qäbälä, een club uit Azerbeidzjan die mede dankzij Aztopal twee keer meedeed aan de groepsfase van de Europa League. Ook opende hij namens Qäbälä een voetbalschool met voetbalfenomeen Ronaldinho en werkte hij er samen met Arsenal-icoon Tony Adams.
Mustafa Aztopal zette onder meer een voetbalschool op met de legendarische Ronaldinho. © ANP

Nieuwe standaard

?Met al zijn bagage wil Aztopal van Fortuna Sittard een stabiele Eredivisie-deelnemer maken. "We zijn nog lang niet klaar. Tot dusver hebben we gedaan wat we naar alle redelijkheid konden doen. Maar het is niet zo dat promotie het einddoel was toen we hieraan begonnen. Dit moet een stabiele Eredivisie-club worden en niets anders mag het uitgangspunt zijn."

Spelers verkopen

De club is een nieuwe weg ingeslagen en daar past nieuw spelersbeleid bij. Het vizier is vooral gericht op jonge, talentvolle voetballers die op termijn geld kunnen opleveren. "Wil je de club laten groeien, dan heb je geld nodig", legt Aztopal uit. "Je hebt vast inkomen als media- en sponsorgelden, maar je kunt waarde toevoegen door spelers te verkopen. Zo doen de grote clubs in Portugal het ook."

Niet begroot

Overigens benadrukt de Turkse directeur dat de verkoop van spelers niet wordt begroot. "Je kunt wel zeggen: 'Dit is een goede speler, die gaat misschien geld opleveren.' Maar misschien valt hij enorm tegen en levert hij dat bedrag helemaal niet op. We begroten dus op basis van vaste inkomsten. Geld uit transfers zien we als bonus. Daarmee kunnen we de club verder helpen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!