Voetbalvrouwen op koers voor achtste finales na gelijkspel

De Oranjevrouwen vieren de late gelijkmaker tegen gastland Canada. © ANP/Jasper Ruhe
De Nederlandse voetbalvrouwen hebben maandagnacht dankzij een late treffer (1-1) uitzicht gehouden op een plek in de achtste finales van het WK voetbal.
Oranje knokte zich - met Lieke Martens uit Bergen in de basis - tijdens de laatste groepswedstrijd in Montreal tegen Canada naar een punt (1-1) en eindigde daardoor als derde in poule A, achter het gastland en China.

Grote kans

De ploeg van bondscoach Roger Reijners weet pas in de loop van de week of die klassering recht geeft op een plek in de achtste finales. De vier beste nummers drie van de zes poules gaan door en de kans is groot dat Oranje daar bij zit.

Tegenvallend

Oranje moest in het overdekte Olympisch Stadion van Montreal kleur bekennen na twee tegenvallende optredens. De ploeg die zo graag wil voetballen volgens de Hollandse School, liep tegen Nieuw-Zeeland en China vooral achteruit en kwam zelf amper aan aanvallen toe.

Schroom af

In de cruciale confrontatie met Canada gooiden de 'Leeuwinnen' eindelijk de schroom van zich af, al was de start dramatisch. Nadat Sophie Schmidt eerst op de bovenkant van de lat had gekopt, schoot Ashley Lawrence het gastland in de tiende minuut op voorsprong. Lawrence kreeg de bal via Stefanie van der Gragt voor haar linkervoet en haalde doeltreffend uit: 1-0.

Dominique Janssen

Vlak na die vroege achterstand volgde ook een personele tegenvaller, toen rechtsback Desiree van Lunteren geblesseerd uitviel. Met Dominique Janssen uit Horst als vervangster ging Oranje in de achtervolging, aangestuwd door Sherida Spitse die heerste op het middenveld.

Kansen genoeg

Lieke Martens knalde de bal na een prachtige opening van Manon Melis rakelings langs het Canadese doel en even later liet Daniëlle van de Donk een open kans liggen. De schaduwspits werd oog in oog voor keepster Erin McLeod op maat bediend door Melis, maar verslikte zich in de bal. Voor rust creëerde Oranje zo al meer kansen dan in het hele duel met China, die in blessuretijd verloren ging (0-1).

Verlossende treffer

In de tweede helft golfde het spel op neer in 'The Big O', het stadion dat gevuld was met ruim 45.000 toeschouwers. Vivianne Miedema kreeg, weer op aangeven van Melis, een vrije schietkans. De achttienjarige spits waarvan zo veel werd verwacht, schoot echter hoog over. Vlak voor tijd bezorgde invalster Kirsten van de Ven de voetbalsters - na goed doorzetten van Lieke Martens - toch nog een kostbaar punt: 1-1.

Derde

De Nederlandse voetbalsters weten overigens hoogstwaarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag al of ze verder mogen op het WK. Oranje eindigde in groep A als derde met vier punten en houdt in ieder geval het uitgespeelde Thailand (groep B, drie punten) onder zich in de strijd om de vier tickets voor de beste nummers drie van de zes groepen.

Stunten

Dinsdagnacht vallen de beslissingen in groep C en D. Zeker in groep D is de kans klein dat de nummer drie het beter doet dan Oranje. Na twee speelrondes gaan de Verenigde Staten aan kop met vier punten, gevolgd door Australië (drie), Zweden (twee) en Nigeria (één). Alleen als de Nigeriaanse vrouwen stunten tegen 'Team USA', is het mogelijk dat het land dat als derde eindigt in deze poule met betere cijfers kan pronken dan Oranje.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!