Rolstoeltennisser (18) traint weer na chemokuren

"Kanker of niet. Ik zal tennissen." Chemokuren en veel ziekenhuisbezoeken hielden de 18-jarige rolstoeltennisser Sam Schröder uit Geleen voor lange tijd thuis, maar vrijdag was hij weer op de tennisbaan.
Sam moest een aantal maanden geleden zijn carrière op een laag pitje zetten toen hij te horen kreeg dat hij darmkanker had.

Sondevoeding

Van vijf keer per week intensief trainen, naar helemaal niks. "Het kon niet anders. Mijn lijf was op", zegt Schröder in het sportcentrum van Swalmen. De laatste weken gaat het beter met hem en dus begint hij voorzichtig weer te trainen. "Het gaat heel goed. Ik ben nog wel wat moe en daardoor mis ik kracht, maar verder heb ik nergens last van. Alleen die slangen zijn vervelend", zegt hij lachend terwijl hij wijst naar de sondevoeding. "Het is niet leuk maar ik heb geen keuze. Overleven is de enige optie."

Stoma

Over twee maanden wordt Schröder geopereerd aan zijn darmen. Vanaf dat moment moet hij met een stoma door het leven. De kans dat hij deze vorm van darmkanker overleeft is zestig procent. "Hij praat nergens over", zegt zijn moeder Barbara die aan de kant staat te kijken. "Hij doet wat hij moet doen om beter te worden. Verder wil hij het er niet over hebben en er niet mee bezig zijn. Hij heeft ijzeren discipline, ongekende wilskracht en geen enkele ruimte voor zelfmedelijden. En dat maakt het voor ons als ouders ook iets draaglijker."