Dit gebeurde er in het bewogen voetbaljaar 2017

© L1
De vier Limburgse betaald voetbalclubs kunnen terugkijken op een bewogen jaar.
Voor het al jaren kwakkelende Roda begint 2017 met heugelijk nieuws. De tot dan toe onbekende zakenman en investeerder Aleksei Korotaev meldt zich in Kerkrade met zeer ambitieuze plannen. De puissant rijke Rus, met Zwitsers paspoort, wil met zijn miljoenen Roda over vijf jaar mee laten strijden om een plek in de Champions League, zo laat hij bij zijn presentatie ontvallen. De multimiljonair belandt via vriend en Roda-fan Stijn Janssen in Kerkrade. De twee zijn bekenden van elkaar in Dubai, waar Kortoaev woont en werkt als bankier voor de allerrijksten.

Nicolas Anelka

In zijn kielzog neemt Korotaev ook zijn buurman uit Dubai mee: de Franse vedette Nicolas Anelka. Hij zou Roda op sportief gebied adviseren, maar de ex-topvoetballer wordt zelden gespot in het Parkstad Limburg Stadion.

Ongedekte cheque

De vreugde bij de geel-zwarten is van korte duur. Korotaev verdween van de radar en bleek later vast te zitten in Dubai, voor het uitschrijven van een ongedekte cheque. Dat leidt tot een lange en schimmige, juridische strijd. Een aantal maanden geleden komt hij op borgtocht vrij, maar bij Roda lijken ze nog maar weinig vertrouwen te hebben in de plannen van Korotaev. Toch houdt de club via Skype contact met de zakenman, in de hoop op een miljoeneninjectie. En Anelka? Die heeft niemand meer gezien in Kerkrade.
Nicolas Anelka tijdens een persconferentie bij Roda JC. © 1Limburg

Nieuwe toekomst Fortuna

In Sittard bouwt Fortuna onder de vleugels van de Turkse baas Isitan Gun aan een nieuwe toekomst. De man die de Sittardenaren weer aan de praat moet krijgen, is oud-Ajacied Sunday Oliseh. De Nigeriaanse voetballegende wordt begin januari gepresenteerd als nieuwe (verrassende) trainer. Hij is de opvolger van de ontslagen Ben van Dael. Al snel blijkt de aanstelling een schot in de roos. Fortuna gaat beter voetballen, maar door puntenaftrek speelt de club begin dit jaar nog geen rol van betekenis in de ranglijst.

Eigenaar stadion

Niet alleen op sportief, maar ook op financieel gebied heeft Fortuna de wind in de zeilen. Zo wordt onder meer, met hulp van investeerders, het stadion teruggekocht. Stap voor stap wil de club de thuishaven een facelift geven. Zo is er inmiddels al een wifi-systeem en is de sponsorruimte vernieuwd.
© Erwin Minkenberg

Promotie

Waar Fortuna nog niet kan meedoen om de prijzen, heerst in Venlo begin 2017 kampioenskoorts. Onder leiding van de Haagse trainer Maurice Steijn dendert de ploeg richting de Eredivisie. VVV is haast ongenaakbaar, maar in de laatste wedstrijden van de competitie wordt het toch nog even billenknijpen. Na een moeizame overwinning tegen RKC Waalwijk wordt promotie naar het hoogste niveau uiteindelijk veiliggesteld. En dat wordt uitgebreid gevierd.

Huldiging

Een week later kan VVV ook de titel veiligstellen, maar thuis tegen FC Emmen gaat het mis. Na 90 minuten voetbal is de stand op het scorebord hetzelfde als bij de aftrap. En dat betekent dat de Joeksmobiel nog even in de garage moet blijven staan. Uiteindelijk valt de beslissing uit bij FC Eindhoven. VVV hoeft niet te scoren, want een doelpuntloos gelijkspel is voldoende om de schaal in ontvangst te nemen.

Helden

Een dag later ontploft de Venlose binnenstad van vreugde. Vanuit stadion De Koel worden de kampioenen als helden vervoerd in de Joeksmobiel, op weg naar een overvolle Markt, waar de ploeg wordt toegejuicht door duizenden fans. Venlonaar en 3FM-dj Lex Uiting laat op het bordes zijn kampioenslied horen. Dat nummer gaat viral.

Limburgse clash

Ook MVV beleeft een uitstekend seizoen in de Jupiler League. De ploeg van trainer Ron Elsen weet een ticket te bemachtigen voor de play-offs en mag weer dromen van wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord. De sterrendragers ontmoeten in de eindstrijd om een Eredivisie-ticket de buren uit Kerkrade. De clash tussen MVV en Roda is voor voetbalfans een affiche om van te watertanden, maar bezorgt de lokale autoriteiten kopzorgen. De geel-zwarten roepen de hulp in van oud-trainer Huub Stevens, die de kwakkelende koempels moet motiveren voor de strijd met de rivaal. Hij wordt toegevoegd aan de technische staf. De komst van de Sittardenaar volgt na het ontslag van trainer Yannis Anastasiou.

Forse rellen

Het eerste duel van het tweeluik wordt gespeeld in een volgepakte Geusselt. De gemoederen lopen hoog op. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten. Er ontstaan forse rellen tussen Roda- en MVV-fans, waardoor de derby even wordt stilgelegd. Zelfs positivo Nathan Rutjes kan de heethoofden niet bedaren.
Rellen in de rust van het play-off-duel tussen MVV en Roda JC. © 1Limburg

Rood

Een paar dagen later maken beide ploegen uit wie het seizoen daarop in de eredivisie speelt. In een sfeervol Parkstad Limburg Stadion zijn beide ploegen wederom aan elkaar gewaagd. Ex-MVV'er Daryl Werker kopt Roda in de eerste helft op voorsprong. Na rust ontvangt MVV'er Nick Kuipers een rode prent nadat hij op het been van Kerkradenaar Mitchell Paulissen gaat staan. Ondanks het overtal voor de thuisploeg, blijft het nog even spannend, maar er wordt niet meer gescoord. Zo blijven beide teams op hetzelfde niveau actief.
Archieffoto: De Roda JC-aanhang viert de handhaving in de Eredivisie, mei 2017 © Jack Kochanowski

Transfers

Als de stofwolken van het seizoen 2016/2017 zijn opgetrokken, gonst het vervolgens van de transfergeruchten. Een aantal Limburgse transfers op een rijtje.
* Bryan Linssen verruilt FC Groningen voor Vitesse en kan bij de Arnhemmers rekenen op een basisplek. Hij scoort zelfs in de Europa League.
* Danny Hoessen mag ook vertrekken bij FC Groningen en wordt verhuurd aan het Amerikaanse San José Earthquakes in de VS. Daar scoort hij acht keer en was vijf keer aangever. Toch wil de club uit Californië hem niet definitief overnemen. Zodoende moet hij weer op zoek naar een nieuwe werkgever.
* Nick Kuipers ziet een sterk seizoen bij MVV beloond worden met een overstap naar de Eredivisie. ADO Den Haag lijft de bonkige speler in. In de residentie moet hij door een schorsing en langslepende liesblessure lang wachten op zijn debuut. Kuipers komt voor het eerst in actie in het uitduel tegen PSV, waar hij betrokken is bij alle drie de tegendoelpunten.
* Kronenberger Paul Verhaegh verlaat na zeven jaar FC Augsburg. De ervaren verdediger (33) blijft wel in de Bundesliga actief, maar doet dat nu in het shirt van VFL Wolfsburg.

Lieke Martens

De zomer staat niet alleen in het teken van wisselingen in selecties. De ogen van voetbalfans zijn gericht op de Oranjedames, die in eigen land indruk maken tijdens het Europees kampioenschap. Aan de hand van uitblinker Lieke Martens schoppen de leeuwinnen het tot de finale. Daarin wordt Denemarken met 4-2 verslagen. In de selectie van trainer Sarina Wiegman zitten nog twee Limburgse dames: de Maastrichtse Vanity Lewerissa en Dominique Janssen uit Horst.

Prijzen

Martens wordt vervolgens bedolven onder allerlei prijzen. Ze krijgt de trofee voor beste speelster van het toernooi. Voetbalbonden UEFA en FIFA roepen haar uit tot de beste van Europa én de wereld. De Bergense wordt na het toernooi ook gehuldigd in Bergen en vertrekt daarna naar Barcelona, waar ze begint aan een nieuw voetbalavontuur bij de Catalaanse topclub. Daar wordt ze inmiddels op handen gedragen.

Nieuwe Roda-trainer

Als het nieuwe eredivisieseizoen begint, zit er bij Roda (opnieuw) een andere trainer op de bank. Robert Molenaar krijgt van de Kerkradenaren de kans op het hoogste niveau. De clubloze oefenmeester was voor het laatst actief bij FC Volendam. De trainer belooft aanvallend voetbal, maar kan in het Parkstad Limburg Stadion niet overtuigen. Molenaar draagt met zijn ploeg de rode lantaarn en zo moet Roda blijven vrezen voor degradatie.

Derby op hoogste niveau

VVV beleeft daarentegen een betere seizoenshelft. De mannen van trainer Maurice Steijn sprokkelen in de beginfase van de competitie veel punten, maar maken een duik op de ranglijst na negen zegeloze speelronden op rij. Die reeks wordt doorbroken in Kerkrade, waar VVV zich kroont tot 'Limburgs kampioen' door de derby met 1-0 te winnen. Opvallend: promovendus VVV stond tijdens de eerste seizoenshelft niet op een degradatieplek.

Fortuna koploper

Een tree lager gooit Fortuna hoge ogen in de Jupiler League. De ploeg van Sunday Oliseh doet het zelfs zo goed dat ploeg meedoet om de titel. In de laatste speelronde van het seizoen pakt de ploeg zelfs een ticket voor de play-offs.
Finn Stokkers zwaait met de Fortuna-vlag naar de Ricksen-Side. © Niels van Renen

Perr Schuurs

Meest opvallende speler in de selectie van de Fortunezen is verdediger Perr Schuurs uit Nieuwstadt. De piepjonge aanvoerder (18) staat in de belangstelling van verschillende topclubs en tekent uiteindelijk een verbintenis bij Ajax, waar hij komend seizoen aansluit bij de selectie. Ook PSV was in de race, maar Schuurs kiest voor de recordkampioen uit Amsterdam. Eerder dit jaar liep de zoon van oud-handballer Lambert Schuurs nog stage bij Liverpool.

Afscheid Nol Hendriks

Roda JC neemt in oktober afscheid van voormalig suikeroom Nol Hendriks. De Heerlenaar en textielbaron overlijdt op 80-jarige leeftijd na een hersenbloeding. Met zijn kapitaal financierde hij de aankoop van spelers, die hij deels zelf scoutte. De zakenman was ook één van de drijvende krachten achter de bouw van het Parkstad Limburg Stadion. De uitvaart vindt dan ook plaats in dat stadion, waar tal van prominenten uit de voetbalwereld een laatste groet brengen aan het Roda-icoon.

2018

Roda sluit het jaar 2017 af als hekkensluiter, VVV staat halverwege de competitie veilig op een tiende plek. In de Jupiler League blijft Fortuna meestrijden om de titel en bezet MVV tijdens de winterstop de elfde positie.
De verrichtingen van de Limburgse clubs volg je komend jaar weer via L1 Radio. Uitgebreide verslagen lees je altijd snel na de wedstrijd op 1Limburg.