Mikhail Rosheuvel (Roda JC) duelleert met Limburger Willem Janssen (FC Utrecht). © Frank Kerbusch/PubliciteitVisie.nl
Roda JC heeft de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht kansloos met 4-1 verloren.
De verdedigende tactiek waarmee trainer Robert Molenaar zijn ploeg het veld instuurde, leverde meer vraagtekens dan effect op.

Huldiging

Voorafgaand aan de wedstrijd werd oud-speler Ruud Vormer in het zonnetje gezet. Vormer, die 128 wedstrijden voor de Kerkradenaren speelde, werd onlangs uitgeroepen tot beste speler van de Belgische competitie.

Discutabel doelpunt

De defensieve op- en instelling van Roda bezorgde FC Utrecht meer balbezit, de betere kansen en een vroege voorsprong. Binnen het kwartier viel de 0-1: Sander van der Streek verschalkte doelman Jurjus met een lobje. Via de onderkant van de lat stuiterde de bal achter de doellijn. Na rust liep Utrecht verder weg, zonder dat Roda ooit het spel kon maken.
Sander van der Streek zet FC Utrecht op een 0-1 voorsprong in het Parkstad Limburg Stadion. © Frank Kerbusch/PubliciteitVisie.nl

Kans Roda

In de 22e minuut kon Roda gevaarlijk worden. Na een aanval van Mikhail Rosheuvel kon Dani Schahin Utrecht-doelman David Jensen onder vuur nemen. Het schot van de bonkige Duitser werd op de doellijn geblokt.

Hoekschoppen

FC Utrecht was de bovenliggende partij. De Kerkradenaren konden vooral gevaarlijk worden via hoekschoppen. Zo werd Jensen bijna verrast door een indraaiende corner van Livio Milts.

Redding

Doelman Jurjus moest op slag van rust nog een keer in actie komen. Hij hield een met een katachtige reflex zijn doel schoon na een vrije trap van Zakaria Labyad. Zo bleef de ruststand 0-1..

Tweede helft

De twee ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. In de 57e minuut wisten de bezoekers de voorsprong te verdubbelen. Jurjus reageerde alert op een inzet van Labyad, maar de goalie was kansloos bij de rebound van Mark van der Maarel. Hij schoot de 0-2 hard tegen de touwen.

Jacht?

Om toch nog iets te forceren voerde Molenaar een aanvallende wissel door. Hij haalde Ard van Peppen naar de kant voor Maecky Ngombo. Roda opende de jacht naar de aansluitingstreffer. Maar dat leverde geen gevaar op. In de 63e minuut werd het 0-3. Van der Streek maakte zijn tweede doelpunt van de middag.

Laatste wissels

Utrecht kon de wedstrijd rustig uitspelen. Molenaar haalde vervolgens Milts en Schahin naar de kant. Jorn Vancamp en Gyliano van Velzen mochten het laatste kwartier nog opdraven. Vancamp liet in de 83e minuut direct zijn voeten spreken. Hij verschalkte goalie Jensen en maakte daarmee de eretreffer: 1-3.
Daar bleef het niet bij. Zakaria Labyad pikte in de laatste minuut nog zijn doelpunt mee. Hij bepaalde de eindstand: 1-4.

Programma

Roda liet na om met een goed resultaat de komende wedstrijden - uit tegen Willem II, thuis tegen Heracles en Sparta en op bezoek bij NAC - met vertrouwen tegemoet te treden. De Kerkraadse ploeg heeft na 24 duels met 53 tegentreffers de meest gepasseerde defensie van de eredivisie.
Teleurgestelde Roda-fans verlaten voortijdig het Parkstad Limburg Stadion. © Frank Kerbusch/PubliciteitVisie.nl