KNVB benoemt Oranjeleeuwinnen tot bondsridders

De Nederlandse voetbalsters zijn door bondsvoorzitter Michael van Praag benoemd tot bondsridders van de KNVB.
De 23 speelsters die afgelopen zomer de Europese titel wonnen in eigen land kregen de onderscheiding vanwege hun verdiensten voor het Nederlandse voetbal. De selectie telde drie Limburgse dames: Lieke Martens uit Bergen, de Maastrichtse Vanity Lewerissa en Dominique Janssen uit Horst.

'Ongekende prestatie'

"Dit is de ultieme waardering voor een jaar waarin de OranjeLeeuwinnen een ongekende prestatie hebben neergezet", zegt directeur Jan Dirk van der Zee die bij de KNVB verantwoordelijk is voor het vrouwenvoetbal. "Het team heeft het vrouwenvoetbal in Nederland nog meer op de kaart gezet en de impact op de maatschappij is groot gebleken. Deze hoogste onderscheiding binnen de voetbalbond is meer dan verdiend en daar mogen zij heel trots op zijn."

Hoogste onderscheiding

Sherida Spitse, aanvoerster van Oranje, is blij met het blijk van waardering van de KNVB. "Heel bijzonder dat alle speelsters tot bondsridder zijn benoemd. Dat we nu de hoogste onderscheiding krijgen van de KNVB, geeft nog maar een keer aan wat we afgelopen zomer hebben gepresteerd. Het is een fantastische waardering."

Geridderd

De voetbalsters werden na het gewonnen EK al tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Onlangs verkoos de FIFA aanvalster Lieke Martens en Sarina Wiegman tot beste speelster en beste vrouwelijke trainer van de wereld. Martens werd ook benoemd tot beste speelster van het toernooi.